België in oorlog / Artikels

Oostfront

Thema - Collaboratie

Auteur : De Wever Bruno (Instelling : UGent)

Front in de Sovjet-Unie en Oost-Europa waar Duitsland en zijn bondgenoten strijden tegen het Rode Leger van de Sovjet-Unie (1941-1945)

Antibolsjewistische legioenen

p 22 juni 1941 valt Duitsland de Sovjet-Unie aan en maakt zo een einde aan het niet-aanvalspact dat in augustus 1939 aan de vooravond van het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werd gesloten.

Duitsland grijpt het wijdverspreide anticommunisme aan om in heel bezet Europa en ook in neutrale landen vrijwilligers voor de strijd aan het oostfront te werven. Met dat doel worden antibolsjewistische legioenen opgericht. In België worden in de zomer het Vlaams en het Waals Legioen opgericht waar respectievelijk de collaborerende partijen Vlaams Nationaal Verbond (VNV) en Rex van Léon Degrelle voor rekruteren. Die laatste meldt zich zelf ook als vrijwilliger.

Waffen-SS

20900
Instelling : CegeSoma
Auteursrecht : Rechten voorbehouden
Oorspronkelijke legende : Roeselaere

Het als Germaans beschouwde Vlaamse Legioen maakt deel uit van de Waffen-SS, het Waals Legioen van de Wehrmacht totdat ook de Walen als Germanen worden beschouwd. Medio 1943 wordt het Waals Legioen omgevormd tot de SS-Sturmbrigade Wallonien, terwijl het Vlaams Legioen tot de SS-Sturmbrigade Langemarck wordt omgedoopt. Beide eenheden worden na september 1944 omgevormd tot divisies. In totaal strijden een kleine 20.000 Belgen in de legioenen en de Waffen-SS aan het oostfront. Vele duizenden sneuvelen.

NSKK en OT

Achter de frontlinies opereren aan het oostfront de transporteenheid Nationalsozialistisches Kraftfahrkorps (NSKK) en de frontbouweenheid Organisation Todt (OT). Duizenden Belgen nemen voor kortere of langere tijd dienst. Velen sneuvelen onder meer in de strijd tegen partizanen.

15967
Instelling : CegeSoma
Collectie : Sipho
Auteursrecht : CegeSoma
Oorspronkelijke legende : Instruction des volontaires de la NSKK dans des centres des environs de Bruxelles. [12/5/1944] [Frei gegeben durch zensur]

Militaire collaborateurs

Na de oorlog worden Belgische oostfronters als militaire collaborateurs veroordeeld en opgesloten. Na hun vrijlating vormen een aantal onder hen organisaties van oud-oostfronters zoals het Sint-Maartensfonds (SMF). In publicaties verspreidt het SMF een heroïsch en vergoelijkend beeld van de strijd aan het oostfront.

Bibliografie

De Wever, Bruno.“Militaire Collaboratie in België Tijdens de Tweede Wereldoorlog.” Bijdragen En Mededelingen Betreffende de Geschiedenis Der Nederlanden 118 (2003): 22–40.

De Wever, Bruno. Vlamingen Aan Het Oostfront : Vlamingen in Het Vlaams Legioen En de Waffen-SS. Tielt: Weesp, 1984.

Seberechts, Frank. Tussen Schelde En Wolchow: Vlaanderen En Het Oostfront. Brussel: Globe, 2002.


Meer weten...

274125 Artikels Waals Legioen Plisnier Flore
274127 Artikels Vlaams Legioen De Wever Bruno
274132 Artikels Nationalsozialistisches Kraftfahrkorps (NSKK) De Wever Bruno
165211 Artikels Militaire collaboratie De Wever Bruno