België in oorlog / Artikels

Zender Brussel – Radio Bruxelles

Thema - Collaboratie

Auteur : Rase Céline (Instelling : Unamur)

Amper tien dagen nadat de Duitse bezetter België is binnengevallen, gaat hij van start met de radio-uitzendingen bij het NIR, het Nationaal Instituut voor de Radio-omroep, waarvan de vorige directie opgestapt is. Kort daarna komt de bezetter met een nieuw aantrekkelijk programma. Ze kunnen hiervoor rekenen op de hulp van Franstalige en Nederlandstalige personeelsleden, die dikwijls al voor de oorlog in dienst waren bij het NIR.

De radio van de collaborateurs

Gedurende vier jaar zenden Zender Brussel en Radio Bruxelles nieuwsbulletins uit, doortrokken van het nationaalsocialistisch gedachtegoed, en doorspekt met berichten tegen zowel de Joden, als tegen de bolsjewieken en de geallieerden. Maar er worden ook sketches uitgezonden, berichten van gevangenen en muziek van Edith Piaf en Maurice Chevalier.

De luisteraars stemmen op deze zender af uit nieuwsgierigheid, op zoek naar afleiding of informatie. Omdat het personeel zich meer en meer schaart achter de collaborerende partijen worden de programma’s in 1942 stilaan door propaganda aangevreten, tot afgrijzen van de luisteraars.

258375
Instelling : CegeSoma
Collectie : Fonds Pierre-Paul Struye
Auteursrecht : Rechten voorbehouden
Oorspronkelijke legende : Zonder originele legende

Verraders aan de schandpaal!

Bij de bevrijding worden deze ‘verkochte stemmen’ opgespoord. De krijgsraad oordeelt over 79 beschuldigden en spreekt 13 ter dood veroordelingen uit. Op administratief niveau worden zuiveringscommissies belast met de evaluatie van de burgerzin van het personeel van het NIR onder de bezetting. Er zijn meer dan 500 journalisten, omroepers, muzikanten, acteurs, technici en stenotypistes die zich moeten verantwoorden. Eén vijfde wordt definitief uitgesloten. Verschillende anderen krijgen een blaam of worden tijdelijk geschorst. Honderden artiesten krijgen het label ‘niet geschikt voor uitzending’ en hun platen belanden bij het afval.

De strengheid van deze repressie wijst op het belang dat men hecht aan het medium radio in deze eeuw van  de massa: radio is een oorlogswapen. In de handen van de zuiveren wordt het een ‘wapen van de vrede’.

Bibliografie

Dujardin, Jean. “Belgique.” Edited by Hélène Eck. La Guerre Des Ondes : Histoire Des Radios de Langue Française Pendant La Deuxième Guerre Mondiale. Paris: Armand Colin, 1985.

Rase, Céline. Des Ondes Impures à l’épuration Des Ondes. Contribution à l’histoire de La Radio, Des Collaborations et Des Répressions En Belgique (1939-1950). Namur: Presses universitaires de Namur, 2017.

Rase, Céline. “« Radio Bruxelles Au Pilori ». Des Ondes Impures à l’épuration Des Ondes. Contribution à l’histoire de La Radio, Des Collaborations et Des Répressions En Belgique (1939-1950).” Ph.D. Thesis, Université de Namur, 2016.


Meer weten...

258375 Artikels Propaganda Di Jorio Irène