België in oorlog / Persoonlijkheden

Marceau Félicien (pseudoniem van Louis Carette)

Thema - Collaboratie

Auteur : Aron Paul (Instelling : ULB)

Félicien Marceau (1913-2012) speelt tot 1943 een vooraanstaande rol in het Belgische literaire leven. Twee romans (Le péché de complication, 1942; Cadavre exquis, 1942) en een essay (Naissance de Minerve, 1943) verschijnen onder zijn patroniem. Van oorsprong journalist bij de geschreven pers, werkt hij vanaf het begin van de oorlog in dienst van het Nationaal Instituut voor de Radio-Omroep (NIR). Op Zender Brussel stelt hij in 1940 een reeks nieuwe uitzendingen voor, waaronder een eerbetoon aan de dichter Auguste Marin (gesneuveld tijdens de Achttiendaagse Veldtocht), een dramatische kroniek, een filmkroniek en een reeks interviews omtrent de Belgische vluchtelingen en het dagelijks leven onder de bezetting.

Deze uitzendingen, die zich volledig schikten naar de normaliseringspolitiek van de bezetter, werden na de oorlog als daden van collaboratie veroordeeld. Vervolgens sticht Carette de Éditions du Houblon waar onder meer de werken van Michel de Ghelderode verschijnen.

Een nieuw luik

Bij verstek veroordeeld in 1946, wordt hij in Frankrijk een gevierd (theater)auteur (Capri, petite île, 1951) onder het pseudoniem Félicien Marceau. Tot Fransman genaturaliseerd in 1971, sleept hij verschillende, belangrijke literaire onderscheidingen in de wacht (Prix Goncourt in 1969 voor zijn roman Creezy; Prix littéraire Prince-Pierre-de-Monaco voor zijn gehele oeuvre in 1974) en wordt verkozen in de Académie française op 27 november 1975. Zijn autobiografisch essay Les années courtes (1968) beschrijft met vaste hand het ‘coming of age’ verhaal van een jonge, overtuigde en getalenteerde katholiek. De oorlogsjaren worden op een zestigtal bladzijden beschreven; en een post-scriptum maakt de staat op van zijn veroordeling, de gevoelens ten opzichte van zijn land van oorsprong en vooral van zijn naturalisatie tot Fransman, die het hem “mogelijk heeft gemaakt om officieel deel uit te maken van een land dat, om uiteenlopende redenen, reeds mijn vaderland was”.

bab131_les-annAes-courtes_marceau_voorblad
Instelling : CegeSoma
Oorspronkelijke legende : Zonder originele legende
bab131_marceau_les-annAes-courtes_avant-propos
Instelling : CegeSoma
Oorspronkelijke legende : Zonder originele legende

Bibliografie

Aron, Paul, and Cécile Vanderpelen-Diagre. Vérités et Mensonges de La Collaboration : Trois Écrivains Racontent “Leur” Guerre (Raymond De Becker, Félicien Marceau, Robert Poulet). Bruxelles: Labor, 2006.


Meer weten...

258375 Artikels Radiopropaganda Gillet Florence - Rase Céline
32546 Artikels Franstalige literatuur Aron Paul
293037 Artikels Collaborateurs in ballingschap Campion Jonas
Deze pagina citeren
Marceau Félicien (pseudoniem van Louis Carette)
Auteur : Aron Paul (Instelling : ULB)
https://www.belgiumwwii.be/nl/belgie-in-oorlog/persoonlijkheden/marceau-felicien-pseudoniem-van-louis-carette.html