België in oorlog / Persoonlijkheden

Van de Wiele ​Jef

Thema - Collaboratie

Auteur : Seberechts Frank (Instelling : Vredescentrum Antwerpen)

Om deze pagina te citeren

Jef Van de Wiele was oprichter en hoofd van de DeVlag en zo de belangrijkste vertegenwoordiger van de radicale, Groot-Duitse tak van de collaboratie tijdens WO II in Vlaanderen.

Contacten met Duitsland

Jef Van de Wiele (1903-1979) is leraar en promoveert in 1936 aan de universiteit in Leuven tot doctor in de wijsbegeerte en letteren. Daar is hij actief in het studentenleven. Hij richt er in 1936 de in hoofdzaak culturele vereniging Duits-Vlaamse Arbeidsgemeenschap (DeVlag). Via zijn contacten met Duitsland leert hij het nationaalsocialisme kennen. Bij de Duitse inval in België ontkomt hij aan arrestatie als verdacht persoon.

19146
Instelling : CegeSoma
Auteursrechten : Rechten voorbehouden
Originele legende : Zonder originele legende

Nationaalsocialistische cultuur

19123
Instelling : CegeSoma
Auteursrechten : Rechten voorbehouden
Originele legende : Zonder originele legende

Tijdens de bezetting blijft Van de Wiele actief op cultureel gebied. Hij benadrukt het gemeenschappelijke in kunst en cultuur in Vlaanderen en Duitsland. Voorts wordt hij lid van de commissie die de schoolboeken op nationaalsocialistische leest schoeit en secretaris van de Nederlandsche Cultuurraad. Ook op politiek vlak treedt hij meer op de voorgrond. In augustus 1940 ondertekent hij de oproep van Vlaams Nationaal Verbond (VNV)-leider Staf De Clercq voor een nieuwe Volksbeweging.

De DeVlag in de SS

In de zomer van 1940 start hij de DeVlag weer op. In mei 1941 wordt de vereniging opgenomen in de SS-structuren. Van de Wiele draagt voortaan een duidelijk nationaalsocialistische boodschap uit. Dat komt tot uiting in brochures van zijn hand. In Weg met de socialisten? Nee, neen! Hier zijn ze! benadrukt hij de aandacht van de nationaalsocialisten voor de arbeiders.  Hij schrijft ook het antisemitische pamflet Joden zijn ook menschen. Einde 1942 publiceert hij Op zoek naar een Vaderland. Daarin situeert hij de toekomst van Vlaanderen in het nationaalsocialistische Germaanse Rijk van Adolf Hitler. Gedurende de hele bezetting blijft Van de Wiele Algemeen Leider van de DeVlag. Hij werkt samen met de SS tegen het VNV en de Militärverwaltung in de strijd om de macht in Vlaanderen. Zelf schopt hij het tot SS-Obersturmbannführer (luitenant-kolonel).

274144
Instelling : CegeSoma
Auteursrechten : Rechten voorbehouden
Originele legende : Zonder originele legende

De doodstraf

In september 1944 wijkt hij uit naar Duitsland. Hij richt er de Vlaamsche Landsleiding op. De Duitsers erkennen hem als leider van het Vlaamse volk en van het Vlaamse bevrijdingscomité. Na de oorlog duikt hij onder. Hij wordt in mei 1946 gearresteerd en een half jaar later ter dood veroordeeld. De straf wordt omgezet in levenslange dwangarbeid, maar hij komt vrij in 1963.

Bibliografie

Seberechts, Frank. Geschiedenis van de De Vlag: Van Cultuurbeweging Tot Politieke Partij 1935-1945. Gent: Perspectief, 1991.

Seberechts, Frank. “Jef Van de Wiele (1903-1979): Een Biografische Schets. Deel 1: Jef Van de Wiele Vóór de Tweede Wereldoorlog.” Verschaeviana Jaarboek 1987, 1988, 181–203.

Seberechts, Frank. “Jef Van de Wiele (1903-1979): Een Biografische Schets. Deel 2: Jef Van de Wiele 1940-1979.” Verschaeviana Jaarboek 1990-1991, 1992, 265–340.


Meer weten...

274144 Artikels Duits-Vlaamse Arbeidsgemeenschap (DeVlag) De Wever Bruno
7425 Artikels Vlaamse Landsleiding De Wever Bruno
260608 Artikels Vlaams Nationaal Verbond (VNV) De Wever Bruno
 
Om deze pagina te citeren
Van de Wiele ​Jef
Auteur : Seberechts Frank (Instelling : Vredescentrum Antwerpen)
/nl/belgie-in-oorlog/persoonlijkheden/van-de-wiele-jef.html