België in oorlog / Persoonlijkheden

Franckson Marcel (senior)

Thema - Verzet

Auteur : Colignon Alain (Instelling : CegeSoma)

Marcel Franckson (1884-1945) was afkomstig uit  Bressoux en zoon van een onderwijzer.  Hij studeerde voor burgerlijk ingenieur aan de Universiteit Luik.

Waals militantisme en liberaal engagement

Hij bewoog zich in liberale kringen en ging na de Grote Oorlog om beroepsredenen in het Brusselse wonen. Hij werkte bij de Spoorwegen en vervoegde de Waalse actie. Hij werd hoofd van de Waalse vereniging van het Staatspersoneel  (1920), lid van de Waalse raad (1921) en van de Waalse concentratie (1932) . In 1931-32 was hij kabinetschef van François Bovesse.

260126
Instelling : Cegesoma/Rijksarchief
Auteursrecht : Cegesoma
Oorspronkelijke legende : A.S. Sabotage group : Hotton – gevangengenomen in Seron. Agenten van de sabotagedienst Hotton, omringd en gevangengenomen op 27/5/1944 in Château de Seron door de Gestapo en de WaffenSS. Marcel Franckson, hoofd van de regio Namen-Luxemburg, overleden in Buchenwald. Zijn adjuncten en directe medeplichtigen: Camille Servais gestorven in Buchenwald, France Desmedt gestorven tijdens zijn gevangenschap, Pierre Lamin, Roger Van Affilterre.

Via zijn zoon Jean (1922-2018) had hij contacten bij de ULB en werkte met hem samen bij de oprichting van een anti-collaboratie waakzaamheidscomité (1940-41). Vanaf 1942 ging hij over tot meer 'gespierde' acties.

Hij was voorstander van gerichte sabotages en coördineerde bomaanslagen tegen een VNV-lokaal te Anderlecht (februari 1942) en tegen Duitse militaire objectieven in het Zoniënwoud (augustus 1942) vooraleer zich onder het pseudoniem « Nestor » terug te trekken te  Manhay en later in het Entre-Sambre-et-Meuse, dichtbij Brûly-de-Pesche. Zijn netwerk van enkele tientallen personen was zeer efficiënt en maakte vlug de hele streek onveilig. In april 1944 sloot de groep aan bij de "Dienst Hotton" die vanuit Londen door majoor Adelin Marissal werd aangestuurd, en dus onrechtstreeks door de SOE.

Marcel Franckson  werd aangehouden op  27 mei 1944 en overleed te Buchenwald op 7 januari 1945. Zijn zoon Jean (alias Marcel of « Martial ») nam de zaak nu in handen en zou de bezetter tot aan de bevrijding het leven zuur maken.

Bibliografie

Franckson Marcel & Burniat Jacques, Chronique de la guerre subversive : le Service Hotton en Thiérache, 1941 – 1944, Bruxelles : FDM, 1996.

Kesteloot Chantal, « Marcel Franckson », in Encyclopédie du Mouvement wallon, Charleroi, Institut Jules Destrée, 2000, t.2, p. 670-671.

Deze pagina citeren
Franckson Marcel (senior)
Auteur : Colignon Alain (Instelling : CegeSoma)
https://www.belgiumwwii.be/nl/belgie-in-oorlog/persoonlijkheden/franckson-marcel-senior.html