België in oorlog / Artikels

Slachtpartij van Forêt-Trooz

Thema - Verzet

Auteur : Colignon Alain (Instelling : CegeSoma)

Slecht gewapende verzetslui

In september  1943 werd het Château del Marmol in het dorpje Forêt-Trooz het schuiloord « Cheval » (Paard) van de sector 2  van de  Zone V van het "Leger van België" (het latere "Geheim Leger"). Het was met andere woorden een verzamelpunt voor de voorafgaande mobilisatiefase van de nationale opstand.

Het dorp ligt dicht bij Luik, niet ver van twee belangrijke verbindingswegen naar Duitsland.

Als gevolg van een groot tekort aan geparachuteerde wapens was de uitrusting van de vele vrijwilligers om de bevrijdingsgevechten aan te gaan onvoldoende (3 september 1944). Het bevel werd dan ook gegeven om uit elkaar te gaan, maar zoals later bleek bereikte dat niet iedereen.

Een gewapend treffen werd een slachtpartij

De gevolgen waren dramatisch. Op 5 september 's avonds bevonden er zich nog 4 à 500 personen in de buurt van het schuiloord « Cheval ». De Duitsers wisten waar ze zaten en zetten de ochtend van 6 september met een compagnie Landesschützen de aanval in. Het korte gevecht draaide uit op een slachtpartij. 36 verzetslui werden ter plaatse afgemaakt en het kasteel en de hoeve in brand gestoken, twintig anderen zijn die avond op de stuwdambrug van l'île Monsin neergeschoten door de Sipo-SD van commandant  Strauch.  In totaal sneuvelden er 64 verzetslui, enkele uren voor de bevrijding van de streek.

img_4203-final
Instelling : Cegesoma
Oorspronkelijke legende : Plan du château del Marmol à Forêt-Trooz et environs.

Bibliografie

Marquet Victor, « La tuerie de Forêt-Trooz », in Jours de Guerre, n°19, 1995, p. 102-115.

Deze pagina citeren
Slachtpartij van Forêt-Trooz
Auteur : Colignon Alain (Instelling : CegeSoma)
https://www.belgiumwwii.be/nl/belgie-in-oorlog/artikels/1944-09-06-slachtpartij-van-foret-trooz.html