België in oorlog / Persoonlijkheden

Amiel François

Thema - Verzet

Auteur : Maerten Fabrice (Instelling : CegeSoma)

In februari 1944 werd de Belgische Nationale Beweging aanzienlijk uitgedund door een golf van arrestaties. Op dat moment werd François Amiel (1904-1956) gepromoveerd tot hoofd van deze belangrijke verzetsbeweging.

Van lokale verantwoordelijke tot nationale chef

Amiel doet in februari 1941 als industrieel agent zijn intrede in de Belgische Nationale Beweging (BNB) eerst als organisator van de sector van Andenne, later als adjunct-chef van de provincie Namen. In het kader van deze functies verwierf hij fondsen, zette hij inlichtingscellen op poten en verzekerde hij de verspreiding van het krantje van de beweging, La Voix des Belges. Tot illegaliteit gedwongen in 1943 werd hij de verantwoordelijke van de BNB in Schaarbeek waarna hij in mei 1944 aan het hoofd kwam te staan van de door arrestaties sterk verzwakte nationale organisatie. Hij slaagde erin de beweging in alle provincies en op alle niveaus te herstellen, de aan de organisatie gelieerde inlichtingendienst te hervormen, La Voix des Belges opnieuw te verspreiden en de troepen voor te bereiden op de bevrijdingsacties.

La Voix des Belges
Instelling : CegeSoma
Auteursrecht : CegeSoma
Oorspronkelijke legende : La Voix des Belges

Een door een vroegtijdige dood afgebroken carrière

Als stichtend lid van de kortstondige Belgische Democratische Unie dat na de oorlog werd opgericht, trad hij na de ontbinding van zijn partij toe tot de Belgische Socialistische Partij. In 1956 stierf hij vroegtijdig ten gevolge van een hartaanval. Hij stond toen net op het punt het voorzitterschap op te nemen van de Belgische raad van de Unie van Verzetsstrijders voor een Verenigd Europa.

Bibliografie

« Discours prononcé le 25 janvier 1956, par Hubert Halin… », in : Vie mosane, 4 février 1956, p. 1 (voir http://www.bibliotheca-andana.be/wp-content/uploads/2010/07/11e-ann%C3%A9e-n%C2%B0481-4-f%C3%A9vrier1956.pdf)

Deze pagina citeren
Amiel François
Auteur : Maerten Fabrice (Instelling : CegeSoma)
https://www.belgiumwwii.be/nl/belgie-in-oorlog/persoonlijkheden/amiel-francois.html