België in oorlog / Persoonlijkheden

Baligand Raoul

Thema - Verzet

Auteur : Maerten Fabrice (Instelling : CegeSoma)

Raoul Baligand (1913-1981), levenslange trouwe aanhanger van de communistische partij, onderscheidde zich in de gewapende strijd als vechter tijdens de Spaanse Oorlog en verzetsstrijder tijdens de bezetting.

Kapitein in de internationale brigades

Na de grote staking in de zomer van 1932 trad Baligand toe tot de Jonge Communisten. Vanaf november 1936 streed hij aan de zijde van de Spaanse republikeinse troepen tegen de Franquisten. Hier trok hij de aandacht van zijn superieuren. Zij verbaasden zich over zijn moed en onberispelijke vastberadenheid evenals zijn vermogen leiding te geven aan  manschappen onder het oog van de vijand. In april 1938 werd hij dan ook gepromoveerd tot kapitein.

Raoul Balligand
Instelling : CegeSoma
Auteursrecht : CegeSoma
Oorspronkelijke legende : Raoul Balligand, nationale commandant van het Belgisch partizanenleger.

Held van het Verzet

Bij zijn terugkeer in België engageerde Baligand zich in het apparaat van de Belgische communistische partij. Hier deed hij vanaf begin 1942 mee aan de gewapende acties tegen de bezetter. Hij bracht een nieuwe dynamiek in het Partizanenkorps in Charleroi, waarmee hij in maart en april 1942 verschillende grote operaties voltooide tegen de bezetter. Hierna werd hij aangesteld als hoofd van het korps in de regio van La Louvière waar hij enkele sabotageoperaties leidde. In de zomer van 1942 nam hij het bestuur van de Partizanen in heel de provincie op zich. Toen hij vanaf de lente van 1943 in dienst was van het korps van Brussel, voegde hij  hier in de zomer van datzelfde jaar de Ardennen aan toe. Als verantwoordelijke van alle Partizanengroepen die zich in de omgeving van en ten zuiden van de Maas bevonden, heeft hij samen met zijn mannen geholpen aan de bevrijding van Luik door de Amerikanen.

Een matige politieke carrière

In 1946 werd Baligand verkozen tot afgevaardigde van de communistische partij in het arrondissement Charleroi waar hij negen maanden later de kans kreeg te zetelen in de gemeenteraad van Gilly. Hij verloor beide mandaten echter bij de volgende verkiezingen. Desondanks bleef hij toch actief in de partij waar hij deel uitmaakte van de centrale raad tussen 1943 en 1951 en opnieuw van 1960 tot zijn dood in 1981. Hij bleef  ook tot het einde van zijn leven actief in nationale en internationale organisaties van oud-verzetsstrijders, tegen een nieuwe opkomst van het fascisme.

Bibliografie

Maerten, Fabrice, « Raoul Baligand », in : Nouvelle Biographie nationale, Bruxelles : Académie royale des sciences, des lettres et des beaux-arts de Belgique, t.8, 2005, p. 19-21.

Deze pagina citeren
Baligand Raoul
Auteur : Maerten Fabrice (Instelling : CegeSoma)
https://www.belgiumwwii.be/nl/belgie-in-oorlog/persoonlijkheden/baligand-raoul.html