Alexandre Galopin (1879-1944) Gouverneur van de Generale Maatschappij van België en leider van het naar hem genoemde comité dat fungeert als economisch-financiële schaduwregering tijdens de bezetting.
In 1940 is de Generale Maatschappij de belangrijkste Belgische holding. Ze controleert 40 procent van de industrie, vooral de zware nijverheid (kolen, staal, metaalconstructie). Galopin begint zijn carrière bij de bekende vuurwapenproducent Fabrique Nationale de Herstal (FN) nabij Luik in 1904 in. Hij klimt op in de Generale Maatschappij en bekleedt er sinds 1935 het hoogste ambt van gouverneur.
Hij is voor de bezetter een belangrijke gesprekspartner. Galopin staat, binnen de perken van de naar hem genoemde doctrine, immers niet afwijzend tegen productie voor Duitsland. Hij kan zich echter niet vinden in een integratie van de Belgische economie in een Duitse Grossraumwirtschaft. Dat zou immers ongunstige gevolgen hebben voor de Belgische zware nijverheid, die het moet hebben van vrijhandel en lage prijzen. Hij verzet zich tegen het Duitse voornemen om de tolgrens tussen België en Duitsland op te heffen en pogingen tot Kapitalverflechtung hebben bij de Generale Maatschappij, waar Galopin zich niet principieel tegemoetkomend opstelt, slechts beperkt succes.
Galopin is de intellectuele en politieke leider van het naar hem genoemde comité en -doctrine, dat vooral in de eerste jaren van de bezetting in gemeenschappelijk overleg de lijnen uitzet van de economisch - financiële politiek. Vanaf 1941 financiert het comité Galopin twee groepen die plannen uitwerken voor de economische en sociale wederopbouw. Galopin houdt vast aan een uitgesproken neoklassieke liberale visie en pleit ervoor om na de bevrijding verschillende jaren de sociale vrede op te leggen.
Een commando van de Duits-Vlaamse Arbeidsgemeenschap (DeVlag) vermoordt de gouverneur op 28 februari 1944: hij is voor de extreme Vlaamse collaboratie de incarnatie van het Belgicistisch patriottisme en anti-nazisme.
Luyten, Dirk. Ideologie En Praktijk van Het Corporatisme Tijdens de Tweede Wereldoorlog in België. Brussel: VUB Press, 1997.
Van den Wijngaert, Mark. Nood Breekt Wet: Economische Collaboratie of Accommodatie: Het Beleid van Alexandre Galopin, Gouverneur van de Société Générale Tijdens de Duitse Bezetting (1940-1944). Tielt: Lannoo, 1990.