België in oorlog / Persoonlijkheden

Kerkhofs Fernand

Thema - Verzet

Auteur : Maerten Fabrice (Instelling : CegeSoma)

Sinds lang goede contacten met Groot-Brittannië

Als voormalig journalist verantwoordelijk voor de informatiedienst van Brufina, de holding van de Bank van Brussel, had Fernand Kerkhofs (1890-1947) aan de vooravond van de oorlog goede banden met Groot-Brittannië, waar hij meewerkte aan de geallieerde oorlogsinspanning in 1914-1918. Al vanaf september 1939 gaf hij politieke, economische en financiële informatie door aan toekomstige Britse bondgenoten. 

Fernand Kerkhofs
Instelling : CegeSoma
Auteursrecht : CegeSoma
Oorspronkelijke legende : Fernand Kerkhofs, stichter van de inlichtingendienst "Zéro".

Een buitengewoon grote activiteit vanaf het begin van de bezetting

soma_bg301_1941-05_01_003-00001.jpg

In de nasleep van de inval richtte hij de inlichtingendienst ‘Zero’ op, gespecialiseerd in het verzamelen van economische en politieke informatie waaraan 3000 mensen zullen deelnemen. Hij zet ook een ontsnappingsroute naar Groot-Brittannië op voor de Britse soldaten die op het vasteland zijn gestrand, voor Belgen die het land willen verlaten en voor  ‘verbrande’ agenten. Bovendien creëert hij sabotagecellen. Tot slot is hij in de zomer van 1940 één van de bedenkers van de clandestiene La Libre Belgique. Omdat de bezetter op het punt staat hem aan te houden, moet hij het land ontvluchten in oktober 1941. 

Een pijnlijk en vroegtijdig levenseinde

Aangekomen in Londen in de zomer van 1942, kreeg hij verschillende Belgische missies toevertrouwd, met name in Kongo en Egypte. Zijn leeftijd en wankele gezondheid laten hem niet toe zijn wens om in België geparachuteerd te worden, te vervullen. Bij de bevrijding hervatte hij een tijdje zijn functie bij de Brufina, maar ondermijnd door ziekte stierf hij vroegtijdig. 

Bibliografie

Bernard, Henri, « Kerkhofs, Fernand », in Biographie nationale, Bruxelles : Académie royale des sciences, des lettres et des beaux-arts de Belgique, t.37, fasc. 2, 1972, col. 489-490.

Deze pagina citeren
Kerkhofs Fernand
Auteur : Maerten Fabrice (Instelling : CegeSoma)
https://www.belgiumwwii.be/nl/belgie-in-oorlog/persoonlijkheden/kerkhofs-fernand.html