België in oorlog / Artikels

Bij het ochtendgloren vallen de Duitsers aan…

Thema - Militaire geschiedenis

Auteur : Colignon Alain (Instelling : CegeSoma)

Op 10 mei in de vroege uurtjes ontwaakte  België uit een diepe slaap. Zoals gevreesd was het  nazi -Reich aan zijn offensief begonnen. Al enkele dagen circuleerden er alarmerende berichten. In de nacht van  9 op  10 mei hadden de wachtposten aan de Duitse grens een  ongewone activiteit opgemerkt. 

Een steeds zwaarder gebrom in de lucht

Om en rond 5u. hoorde men een steeds zwaarder gebrom in de lucht : de Luftwaffe  zette in groten getale koers  naar de luchtmachtbasissen in  Brabant en in de Nord /Pas-de-Calais terwijl de  commandos van het bataljon « Brandenburg » op het terrein de Belgische linies infiltreerden. Zij moesten zich meester maken van een aantal doelwitten in de “Oostkantons”. Veel erger nog: het zwaar bewapende en oninneembaar geachte  fort Eben-Emael dat een vijandelijke aanval vanuit het “bruggenhoofd Maastricht » moest beletten en zo  in het noorden de Versterkte stelling Luik moest dekken, werd rond 4.30u in een twintigtal minuten geneutraliseerd met “holle ladingen” aangebracht door een paar tientallen Duitse luchtlandingscommandos. 

36.jpg
Instelling : CegeSoma
Oorspronkelijke legende : Brussel, Bombardementen mei 1940.

De “schemervrede” was voorgoed voorbij.

Dichtbij werden ook de bruggen van  Vroenhoven en Veldwezelt over het Albertkanaal door gelijkaardige eenheden veroverd. Alle Belgische pogingen om ze te heroveren mislukten. De 7e en 4e infanteriedivisie verloren hun  « fighting spirit » onder de aanvallen van de   Stukas. Meer in het zuiden tenslotte, ter hoogte van het bijna onverdedigde Luxemburg, begonnen niet minder dan 6 pantserdivisies van het Reich aan hun opmars naar  de Maas en de Somme…

In Brussel kreeg het vliegveld van Evere de eerste bommen te verwerken . Om 8.30u ontving de Belgische minister van Buitenlandse zaken de ambassadeur van Duitsland. In het begin van de namiddag kwam het Parlement samen. Het gemeenschappelijke doel: de onafhankelijkheid van het land verdedigen. En met de herinnering aan augustus 1914 in het hoofd begonnen de Belgen een beetje overal  aan de vlucht te denken.

De “schemeroorlog”, voor België een “schemervrede”, was voorgoed voorbij.

Bibliografie

Alain COLIGNON, Belgium : fragile neutrality, solid neutralism, in European Neutrals and Non-Belligerants during the Second World War, Cambridge, 2002, pp.97-117.

Peter TAGHON, Mei 1940 : de 18-daagse veldtocht in woord en beeld Tielt : Lannoo, 2010.

Deze pagina citeren
Bij het ochtendgloren vallen de Duitsers aan…
Auteur : Colignon Alain (Instelling : CegeSoma)
https://www.belgiumwwii.be/nl/belgie-in-oorlog/artikels/1940-05-10-bij-het-ochtendgloren-vallen-de-duitsers-aan.html