België in oorlog / Artikels

Dienst (De) « D », of de jacht op verklikkers

Thema - Verzet

Auteur : Colignon Alain (Instelling : CegeSoma)

Een eerder vage chronologie

De oprichter van de dienst,  Joseph Joset (1907-1977),  beweerde dat deze in "augustus 1940" tot stand kwam maar hij werd vooral aktief vanaf 1941 en dit vooral  in het Luikse, later in het zuidelijke landsdeel en in Brussel. De dienst behoorde formeel tot het gewapend verzet maar deed eerder aan "burgerlijk verzet" (hulp aan illegalen, opmaken van valse papieren ...). Ook  verrichte hij inlichtingswerk voor rekening van de dienst « Zéro ». Zijn grootste wapenfeit echter was het onderscheppen en vernietigen van een 14.000 verklikkingsbrieven die gericht waren aan Duitse diensten zoals de Sipo-SD of de Werbestelle. 

aa-684-iv_braine-l-alleud_lettres-de-dAnonciation-1943_nl
Instelling : CegeSoma
Oorspronkelijke legende : Zonder originele legende

Duizenden anti-Duitse burgers en werkweigeraars gered

Meer dan 300 van de  2000 agenten van de  "Service  D" werkten  daaraan mee . Het waren bedienden van de Posterijen o.l.v.  Albert Nivette die er aldus in slaagden verschillende duizenden (4000?) anti -Duitse burgers en werkweigeraars te redden van wegvoering  en verplichte tewerkstelling.

Bibliografie

Balace Francis, « Aspects de la résistance en province de Liège », in : Libération. Nos libertés retrouvées. La mémoire, Liège : Province de Liège, 1994, p. 75-101.

Dujardin Jean, « Le Service « D » et l’aide aux illégaux », in Cahiers d’Histoire de la Seconde Guerre mondiale, n°3,octobre 1974, p. 9-47.

Zie ook

aa-684-iv_braine-l-alleud_lettres-de-dAnonciation-1943 Artikels Verklikking aan de vijand Leenders Gertjan
Deze pagina citeren
Dienst (De) « D », of de jacht op verklikkers
Auteur : Colignon Alain (Instelling : CegeSoma)
https://www.belgiumwwii.be/nl/belgie-in-oorlog/artikels/dienst-de-d-of-de-jacht-op-verklikkers.html