België in oorlog / Persoonlijkheden

De Landsheere Louise

Thema - Verzet

Auteur : De Coster Gerd

Louise Edmée de Landsheere (1908-1989) werd geboren in Brussel. Als tiener kreeg ze een normale opleiding en zou later les volgen aan het Ecole supérieure de jeunes-filles, waar ze les zou krijgen van professoren van de Universiteit Leuven. Na het behalen van haar diploma ging ze verder studeren aan het Ecole supérieure de Commerce in Leuven. 

Bij Zéro en de clandestiene pers

Kort na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, toen ze nog steeds student was aan de Universiteit Leuven, zette ze haar eerste stappen in het verzet, net zoals haar vader in de Eerste Wereldoorlog. Als een agente belast met inlichtingen en acties, werd ze het plaatsvervangend hoofd van het netwerk Zéro als “Martine” en hielp bij de vluchtlijnen naar Groot-Brittannië. Daarnaast werd ze ging ze al vroeg meehelpen met de verspreiding van La Libre Belgique-Peter Pan, tot aan haar arrestatie op 5 mei 1942 door de Duitsers. Ze werd berecht en veroordeeld tot zeven jaar verplichte arbeid door een Duitse militaire rechtbank in december 1942. L. de Landsheere werd naar Duitsland gedeporteerd waar ze bijna drie jaar doorbracht in de vrouwenkampen zoals Anrath, Jauer en Aichach. Waar mogelijk bleef ze deelnemen aan verzetsacties en het saboteren van het verplichte werk.

la-libre-belgique-1-1-1942.jpg
Auteursrecht : Cegesoma
Oorspronkelijke legende : CegeSoma

Een verplichting in naam van het verzet

Na haar bevrijding op 28 april 1945 verkreeg L. de Landsheere het statuut van verzetsstrijder en oorlogsinvalide. Ze kreeg daarnaast ook verscheidene onderscheidingen. In haar verdere carrière ging ze aan de slag als redacteur bij La Cité Nouvelle (1946) en als verslaggever bij de kranten Vers l’Avenir en La Métropole (1947-1955). Vanaf 1950 was ze eveneens de redacteur van de verslagen van de Senaat waar ze tot haar pensioen zou blijven werken.

Door haar verleden was ze ook lid van verscheidene patriottische verenigingen waar ze, vanaf 1960, een zeer actieve rol in ging beginnen spelen. Ze was lid van de Vriendenkring voor Vrouwen van de Kampen; het Sociaal Fonds van Politieke Gevangenen, Ascendenten, Weduwen en Wezen (FONPA WW) en was een sleutelfiguur in de Vakbond voor Inlichtingen- en Actiediensten.

louise-de-landsheere-photo.jpg
Instelling : Cegesoma
Auteursrecht : Cegesoma
Oorspronkelijke legende : Louise de Landsheere. Collectie van Raphaël Algoet - Terugkeer uit Dachau

Bibliografie

De Coster, Gerd. Inventaires 27. Archives Louise de Landsheere. Brussel : CREHSGM, 1992.

Meer weten...

28027 Artikels Vrouwen in het verzet Maerten Fabrice
27948 Artikels Verzet Maerten Fabrice
Deze pagina citeren
De Landsheere Louise
Auteur : De Coster Gerd
https://www.belgiumwwii.be/nl/belgie-in-oorlog/persoonlijkheden/de-landsheere-louise.html