België in oorlog / Persoonlijkheden

Wallez Norbert

Thema - Collaboratie

Auteur : Maerten Fabrice (Instelling : CegeSoma)

Nobert Wallez (1882-1952) is een priester uit het Bisdom Doornik. Hij is één van de weinige Waalse geestelijken die zich officieel achter de collaboratie schaart. Na de oorlog zal hij voor zijn stellingnamen beloond worden met meerdere jaren gevangenisstraf.

Van Mussolini naar Hitler

Voor Wallez is de politieke journalistiek zijn tweede roeping. Vanaf 1916 schrijft hij politieke artikels. Na een ontmoeting met Mussolini in 1923 raakt hij in de ban van het fascisme en gebruikt hij het katholieke dagblad Le XXe siècle, dat hij tussen 1924 en 1933 onder zijn hoede heeft, om zijn nationalistische en ultraconservatieve gedachtegoed uit te dragen.

Nadien brengen zijn antisemitische en anticommunistische opvattingen hem in nazistisch vaarwater. Tijdens een aantal voordrachten, die tijdens de bezetting georganiseerd worden door de Communauté Culturelle Wallonne (CCW), een pro-Duitse organisatie, probeert hij de Walen van hun ‘Germaanse wortels’ te overtuigen.

Zijn houding ten aanzien van de nazi-bezetter komt hem na de oorlog duur te staan. In september 1944 wordt hij aangehouden en in juni 1947 wordt hij veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf en nadien in beroep tot vijf jaar cel. Om gezondheidsredenen wordt hij in 1950 vervroegd vrijgelaten en sterft uiteindelijk in 1952.

7177
Instelling : CegeSoma
Collectie : Sipho
Auteursrecht : CegeSoma
Oorspronkelijke legende : Conférence donnée aux Beaux-Arts le 27 mai 1942 par l'abbé Wallez, conservateur de l'abbaye d'Aulne sur le sujet "Dons et Torts des Wallons". L'Abbé Wallez au cours de sa conférence. [29/5/1942] [Frei gegeben durch zensur]

Bibliografie

Lemoine, Thierry. Norbert Wallez. Thuin: Centre d’histoire et d’art de la Thudinie, 2011.

Meer Weten...

7511 Artikels Katholieke Kerk Maerten Fabrice
96836 Artikels Intellectuele collaboratie in België Colignon Alain
12260 Artikels Communauté Culturelle Wallonne Devillez Virginie
Deze pagina citeren
Wallez Norbert
Auteur : Maerten Fabrice (Instelling : CegeSoma)
https://www.belgiumwwii.be/nl/belgie-in-oorlog/persoonlijkheden/wallez-norbert.html