30270.jpg
Instelling : CegeSoma
Collectie : Sipho
Auteursrecht : CegeSoma
Oorspronkelijke legende : Match de football : Anderlecht-Forestoise le 10/10/1943. [Frei gegeben durch zensur] [Sipho]
Oorlogsportretten

Thys Guy

Thema

Voetballer ondanks de oorlog... Ontdek het veelbewogen begin van de voetbalcarrière van de jonge Guy Thys.

Auteur : Brulard Margot (Instelling : Stad Brussel)

Voor de oorlog

In de familie Thys is voetbal een religie en de Royal Beerschot Athletic Club een tweede thuis. Als kind volgt Guy met bewondering de wedstrijden van zijn vader. In de jaren 1920 is Ivan Thys de vedette van de Antwerpse club.

Vanaf zijn twaalfde verjaardag mag Guy eindelijk beginnen voetballen. Met de raad van zijn vader trekt de jonge speler zich goed uit de slag. Op zijn veertiende wordt hij geselecteerd voor de provinciale kadettenploeg.

30230.jpg
Instelling : CegeSoma
Collectie : Sipho
Auteursrecht : CegeSoma
Oorspronkelijke legende : La Forestoise - Union St-Gilloise... Le keeper de l'Union bloque le ballont sur attaque d'un extérieur Forestois... : 13/10/1940.

In 1939 is Guy zeventien en hij speelt in de scholierenploeg. Vanwege de Schemeroorlog zijn vele spelers uit het eerste elftal gemobiliseerd. Dat geeft Guy een eerste kans: door het gebrek aan basisspelers krijgt de aanvaller zijn eerste selectie voor het eerste elftal.

De eerste wedstrijden zijn moeilijk. Maar uiteindelijk laat Guy zich opmerken tijdens de wedstrijd tegen Olympic de Charleroi, die Beerschot wint met 8-2. De jonge Thys heeft vijfmaal gescoord.

Tenslotte haalt de oorlog het Belgische voetbal in en het seizoen eindigt bruusk op 10 mei 1940.

Bestemming Frankrijk

Deze affiche richt zich tot Guy Thys en vele andere jonge Belgen. Op 10 mei 1940 trekt het Duitse leger België binnen en de jongeren krijgen een oproep om naar een Rekruteringscentrum van het Belgische leger (in het Frans: Centre de Recrutement de l’Armée belge – CRAB) te trekken, om daar een opleiding te krijgen voor het reservekader in het vooruitzicht van een langdurige oorlog. Guy besluit om samen met enkele vrienden per fiets te vertrekken.

De komst van de oorlog slaat zijn hoop op een selectie voor de nationale ploeg stuk. Op 29 mei moet België immers het Nederlands elftal partij geven. Door de afwezigheid van de sterspelers en zijn goede prestaties werd Guy door de pers getipt als een mogelijke keuze. Maar de aanvaller zal nog 12 jaar moeten wachten vooraleer zich weer zo’n mogelijkheid voordoet.

De reis van Guy duurt intussen twaalf dagen. Ingehaald door de oprukkende Duitsers, keert de jonge man weer naar huis in Antwerpen, waar hij zo goed en zo kwaad als hij kan zijn voetbalcarrière probeert te hervatten.

274209
Instelling : CegeSoma
Auteursrecht : Rechten voorbehouden
Oorspronkelijke legende : Zonder originele legende

Sport eerste

Tijdens de bezetting gaat Guy Thys door met voetballen. De voorwaarden zijn soms moeilijk maar de competitie herneemt snel. Sport, vooral voetbal, is erg populair. De bevolking ziet het als een vluchtweg uit de moeilijkheden van alledag en de bezetter als een middel om de openbare orde te bewaren.

100494
Auteur : Otto Kropf
Instelling : CegeSoma
Collectie : Spronk
Auteursrecht : Spronk
Oorspronkelijke legende : Zonder originele legende

Commissariaat-generaal voor Lichamelijke Opvoeding en Sport

Kort na het begin van de bezetting zetten sommige aanhangers van de Nieuwe Orde zich in voor de oprichting van een centrale instelling om de sportwereld te stroomlijnen: het Commissariaat-generaal voor Lichamelijke Opvoeding en Sport. Deze instelling wordt pas realiteit in juni 1943. De voormalige rexistische volksvertegenwoordiger en journalist bij de Nouveau Journal (een Nieuwe-Ordegezind dagblad) Pierre Daye komt aan het hoofd. Er zijn vele tegenstanders van het initiatief. Ze hebben kritiek op de nieuwe instelling, de politieke richting en de sportieve kwaliteiten van haar directeur. Het hevigste verzet komt van het Nationaal Comité voor Lichamelijke opvoeding en het Belgisch Olympisch Comité (NC/BOC), waarvan de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) afhangt. De twee instellingen komen weldra in een open conflict met elkaar. Het Commissariaat trekt tenslotte aan het kortste eind en speelt nog slechts een erg beperkte rol vanaf november 1943.

Voetballen in het eerste elftal brengt voor Guy mee dat hij geregeld in contact komt met de Duitsers. Die komen soms kijken naar de wedstrijden. De bezetters stellen de Belgen zelfs vriendschappelijke wedstrijden voor. Guy weigert aan dergelijke ontmoetingen deel te nemen.

100490
Auteur : Otto Kropf
Instelling : CegeSoma
Collectie : Spronk
Auteursrecht : Spronk
Oorspronkelijke legende : Zonder originele legende

Spelen tijdens de bezetting

In 1940 herneemt het voetbalkampioenschap. Maar een nationaal kampioenschap is door de oorlog onmogelijk geworden. De Federatie organiseert een provinciale competitie waarin de verschillende ploegen uit de streek elkaar ontmoeten.

Voor het volgende seizoen (1941-1942) wordt de toestand weer normaal en de nationale competitie met afdelingen per niveau wordt hernomen. Voor Guy is het een halfslachtig jaar. Hert merendeel van de in 1939 gemobiliseerde spelers is weergekeerd en hij neemt vaak plaats op het reservebankje.

De aanvaller beslist dan om tijdelijk de familieclub te verlaten en bij Daring Club de Bruxelles te gaan spelen. Deze club uit tweede divisie laat hem meer voetballen waardoor hij verder kan evolueren. Het volgende jaar keert Guy weer naar Beerschot; het wordt een goed jaar voor de Antwerpse club, die het kampioenschap als derde beëindigt.

Dat seizoen is het laatste van de oorlog. De bevrijding, de instabiliteit van het land en de bombardementen spelen het seizoen 1944-1945 immers parten. 

Sportief tijdens de bezetting

Dankzij zijn statuut als professioneel sportbeoefenaar geniet Guy van enkele voordelen. Het grootste voorrecht is zonder twijfel dat hij de verplichte tewerkstelling kan vermijden.

In oktober 1942 kondigt de Duitse bezetter de verplichte tewerkstelling af. De jonge mannen moeten gaan werken in Duitse fabrieken om er het gebrek aan mankracht op te vangen. De professionele sportlui worden vrijgesteld. De Duitsers houden rekening met de populariteit van de sport en haar rol in het handhaven van de openbare orde.



scan1-28-08-17-001-anonymisA-2.jpg

Om er zeker van te zijn dat hij niet moet vertrekken, neemt Guy nog een reeks bijkomende voorzorgen. In de zomer, wanneer het voetbalseizoen voorbij is, neemt hij deel aan wielerwedstrijden om zich van een sportieve bezigheid te verzekeren. Om zich te beschermen is de speler ook ingeschreven als arbeider in een fabriek die meewerkt aan het herstel van spoorwegen voor de Duitsers. De baas is een Beerschotfan en heeft hem als personeelslid ingeschreven. De fabriek staat in La Louvière en elke week moet het aanwezigheidsregister worden ondertekend. Guy rijdt vanuit Antwerpen heen en weer met de fiets.

In 1944 wordt de toestand echter ingewikkeld. Het kampioenschap eindigt in april en de Duitsers doen steeds moeilijker wat betreft de verplichte tewerkstelling. Guy moet zich aanbieden voor een nakend vertrek. De jonge man weigert en verbergt zich gedurende drie maanden. De bezetter is naar hem op zoek, maar zonder succes. Bij de bevrijding kan Guy weer voor de dag komen. Na de oorlog zet de jonge Thys zijn carrière als voetbalprof voort. Na zijn spelerscarrière wordt hij voetbalcoach en leidt hij de Rode Duivels naar de top.

Bibliografie

Thys, Guy. Guy Thys : De L’enfer Au Paradis. S.l.: De Vlijt, 1990. 

Strobbe, Karel, Pieter Serrien, and Hans Boers. Van Onze Jongens Geen Nieuws : De Dwaaltocht van 300.000 Belgische Rekruten Aan Het Begin van de Tweede Wereldoorlog. Antwerpen: Manteau, 2015.


Meer weten...

Deze pagina citeren
Thys Guy
Auteur : Brulard Margot (Instelling : Stad Brussel)
https://www.belgiumwwii.be/nl/oorlogsportretten/thys-guy.html