België in oorlog / Artikels

Clearing

Thema - Collaboratie

Auteur : Luyten Dirk (Instelling : CegeSoma)

Systeem van alternatieve financiering van de internationale handel.

In een normaal systeem van internationale handel worden transacties betaald met geld. In een clearing- systeem worden import en export centraal verrekend. De bezetter voert voor de handel tussen België en Duitsland in 1940 een clearingsysteem in dat loopt via de Emissiebank.

De clearing past in de strategie om de Belgische economie in de schakelen in de Duitse oorlogsinspanning. Door de ongelijke machtsverhoudingen tussen Duitsland en het bezette België wordt de clearing een instrument om de exploitatie van de Belgische economie te financieren. Duitsland bouwt zo een clearingtekort op dat op het einde van de bezetting oploopt tot 64 miljard Belgische frank.

300911
Instelling : CegeSoma
Auteursrecht : Rechten voorbehouden
Oorspronkelijke legende : Brief van Oscar Plisnier, secretaris-generaal van financiën aand de generaal Reeder, 29 december 1941.

Bibliografie

Van der Wee, Herman., and Monique. Verbreyt. A Small Nation in the Turmoil of the Second World War: Money, Finance and Occupation (Belgium, Its Enemies, Its Friends, 1939-1945). Leuven: Leuven University Press, 2009.

Meer weten...

35568 Artikels Emissiebank Luyten Dirk
3002 Artikels Bedrijven Luyten Dirk
2998 Artikels Economische collaboratie Luyten Dirk
Deze pagina citeren
Clearing
Auteur : Luyten Dirk (Instelling : CegeSoma)
https://www.belgiumwwii.be/nl/belgie-in-oorlog/artikels/clearing.html