België in oorlog / Artikels

Heimattreue Front

Thema - Collaboratie

Auteur : Brüll Christoph (Instelling : ULG)

Het Heimattreue Front (HF) is een politieke partij uit de Oostkantons, die ijvert voor de hereniging van Eupen-Malmedy-Saint-Vith met Duitsland. Het verschijnt ten tonele in 1935 als opvolger van de Christliche Volkspartei (CVP). Haar voorganger had eerder katholieke wortels, terwijl de organisatie van het HF dichter bij de Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei (NSDAP) stond.

Meer nog dan de CVP, wordt het gefinancierd en aangestuurd vanuit Duitsland. Tijdens de verkiezingscampagne van 1936 pleit de partij, die zelf onvoldoende georganiseerd is, voor kiesverzuim. Tijdens de parlementsverkiezingen van 2 april 1939 haalt het 45,2 percent van de stemmen binnen in de drie kantons. Hoewel de leiding dicht bij het nationaalsocialisme stond, was het voor de kiezers niet meer dan een ‘vergaarbak’ waarin ze hun rouwgevoelens kwijt konden omtrent hun voormalige vaderland. Na de annexatie van de Oostkantons, in mei 1940, wordt het HF zonder al te veel omhaal geïntegreerd binnen de NSDAP. Desondanks zullen de leidinggevenden van weleer nauwelijks weten door te stoten tot belangrijke posten binnen de administratie. 

Bibliografie

Mennicken, David. Die Heimattreue Front 1936-1940. Geschichte Der « Heim-Ins-Reich »-Bewegung in Eupen-Malmedy. Aix-la-Chapelle: AixPress, 2016.

Pabst, Klaus. “Eupen-Malmedy in Der Belgischen Regierungs- Und Parteienpolitik 1914-1940.” Zeitschrift Des Aachener Geschichtsvereins 76 (1964): 205–515.


Meer weten...

Deze pagina citeren
Heimattreue Front
Auteur : Brüll Christoph (Instelling : ULG)
https://www.belgiumwwii.be/nl/belgie-in-oorlog/artikels/heimattreue-front.html