België in oorlog / Artikels

Nouveau Journal

Thema - Collaboratie

Auteur : Colignon Alain (Instelling : CegeSoma)

Op 30 september1940, verbiedt de Propaganda-Abteilung (PA), het verdere verschijnen van La Nation belge wegens contraproductieve ‘germanolatrie’, maar stemt ze in één beweging in met het ontstaan van het blad Nouveau Journal. Het blad profileert zich als de spreekbuis van een ‘westers fascisme’, met een voornaam gelaat. Het is het geesteskind van Paul Colin en Robert Poulet en verschijnt voor het eerst op 1 oktober 1940. De oplage gaat in stijgende lijn, zonder ooit indrukwekkend te worden: vijftigduizend exemplaren, die veelal gelezen worden in een bourgeois milieu.

Intellectuele collaboratie met manchetknopen…

Colin is erin geslaagd om het ‘kruim’ van de Franstalige intellectuele collaboratie rond zich te verzamelen: Robert Poulet (hoofdredacteur), Paul Herten, Gaston Derijcke, Paul Werrie, Pierre Hubermont, Baudouin Van den Branden de Reeth, Guido Eeckels (voor de ‘Vlaamse letteren’) en Pierre Daye (buitenlandse politiek). Baron de Launoit zou achter de fondsen voor het blad zitten, maar sommigen hebben gesuggereerd dat het om de bankier Charles Fabri, Albert Devèze of graaf Lippens, zou gaan, liberale notabelen.

32546
Instelling : CegeSoma
Auteursrecht : Rechten voorbehouden
Oorspronkelijke legende : Zonder originele legende

Breuk en neergang

Het blad is lange tijd een succes, maar de steun van Colin voor de extremistische standpunten van Degrelle in januari 1943, mondt uit in een interne crisis en het vertrek van Robert Poulet. De gewelddadige dood van Colin, vermoord in april 1943, verandert daar niets aan. De nieuwe directeur, Paul Herten, weet de dalende oplage geen halt toe te roepen. In september 1944 gaat het blad roemloos ten onder. Herten zal het gelag betalen. Hij wordt ter dood veroordeeld en geëxecuteerd op 13 november 1944.

Bibliografie

De Bens, Els. De Belgische Dagbladpers Onder Duitse Censuur (1940-1944). Antwerpen: De Nederlandsche boekhandel, 1973.


Meer weten...

130181 Artikels Collaboratiepers 1940-1944. Colignon Alain
KB_JB1023_1941-02-19_01_000-00001 Artikels Le Pays réel Colignon Alain
Deze pagina citeren
Nouveau Journal
Auteur : Colignon Alain (Instelling : CegeSoma)
https://www.belgiumwwii.be/nl/belgie-in-oorlog/artikels/nouveau-journal.html