België in oorlog / Artikels

Slag om de Ardennen - 16 december 1944 - Operatie « Stösser », een maat voor niets ?

Thema - Militaire geschiedenis

Auteur : Colignon Alain (Instelling : CegeSoma/Rijksarchief)

Om deze pagina te citeren

Terwijl ze volop bezig zijn met de voorbereiding van een tegenaanval op het westelijk front ter hoogte van de Ardennen - een initiatief van Hitler - vatten de Duitse generaals het plan op om een eenheid «Fallschirmjäger» te droppen ten noorden van de hoofdaanval, met als doel de weg Eupen-Malmédy af te snijden en zo een geallieerde reactie vanuit die richting te beletten.

Een gewaagde, half geïmproviseerde onderneming …





Maar het Reich begint er rijkelijk laat aan (eind november ’44) en beschikt niet meer over de nodige middelen om zijn ambities waar te maken. Op 11 december 1944 wordt in Aalten weliswaar een gevechtsgroep van duizend man verzameld onder leiding van luitenant-kolonel August-Friedrich von der Heydte en samengesteld uit manschappen van het 1ste Parachutistenleger, gestationeerd in Nederland. Maar sommige « para’s » hebben als sinds jaren niet meer gesprongen en er zijn geen vliegtuigen om hen te vervoeren … Uiteindelijk kunnen de 4 bijeengebrachte compagnieën toch aan boord gaan van 106 « Junker 52 »; die stijgen in de nacht van 16 op 17 december op van de vliegvelden van Lippspringe en Paderborn …

bundesarchiv_bild_183-h26044-_friedrich_august_v-_der_heydte.jpg
Instelling : Allgemeiner Deutscher Nachrichtendienst - Zentralbild (Bild 183)
Originele legende : Porträt Freiherr Friedrich August von der Heydte in der Uniform meines Hauptmanns der Luftwaffe mit Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes (verliehen am 9. Juli 1941); ca. Sommer 1941

… geplaagd door pech

bundesarchiv_bild_183-2005-0519-500-_ardennen-_fallschirmjager.jpg
Instelling : bundesarchiv_bild_183-2005-0519-500-_ardennen-_fallschirmjager.jpg
Originele legende : Fallschirmjäger an der Ardennenfront.

Door navigatiefouten van de weinig ervaren piloten (!) wordt het merendeel van de troepen verspreid over de besneeuwde en bevroren Hoge Venen, ver van de beoogde droppingszone. En dan is er nog de stormachtige wind op de hoogvlakte: er raken steeds meer para’s gewond als ze hard op de grond terechtkomen; de containers met materiaal en wapens raken verloren in de omliggende bossen. Von der Heydte kan met veel moeite 275 parachutisten op duizend gedropte manschappen om zich heen verzamelen … Na enkele verkenningen in de ochtend van 17 december draait het al vlug uit op een mislukking: vanaf de 18de trekt de troep zich aarzelend terug … op de 21ste volgt een wanordelijke aftocht omdat ze geen contact hebben kunnen leggen met de voorhoede van het 6de SS-Panzerarmee dat in Elsenborn vastzat.

Op 22 december wordt von der Heydte, uitgeput en met bevroren voeten, gevangen genomen door de Amerikanen in de buurt van Monschau. De rest van de troep deelt zijn lot in de volgende dagen … Deze actie heeft op het verkoop van de operaties weinig of geen invloed gehad.

Bibliografie

- Henri BERNARD-Roger GHEYSENS, La bataille d’Ardenne. L’ultime Blitzkrieg de Hitler, Paris-Gembloux, Duculot, 1984.

- Christian DUJARDIN-Hugues WENKIN, Le dernier saut. Opération Stösser. Les paras allemands en échec, Neufchâteau, Weyrich, 2021.

- In samenwerking met Liberation Route Europe, Mémorial de l'Opération Strosser


Meer weten?

96559-bastogne-3.jpg Artikels Slag om de Ardennen (de) Colignon Alain
 
Om deze pagina te citeren
Slag om de Ardennen - 16 december 1944 - Operatie « Stösser », een maat voor niets ?
Auteur : Colignon Alain (Instelling : CegeSoma/Rijksarchief)
/nl/belgie-in-oorlog/artikels/slag-om-de-ardennen-16-december-1944-operatie-stosser-een-maat-voor-niets.html