België in oorlog / Artikels

Slag om de Ardennen - 18 december 1944 - Het kasteel van Petit Spay

Thema - Militaire geschiedenis

Auteur : Kesteloot Chantal (Instelling : CegeSoma/Rijksarchief)

Om deze pagina te citeren

In de herfst van 1944 nam Château du Petit Spay in Trois-Ponts kinderen op die waren gevlucht voor de V1- en V2-bombardementen. Ze kwamen terecht bij de kinderen van krijgsgevangenen. Vijf instructeurs van de lokale padvinderij hielden toezicht op de ca. 40 kinderen.

De angstaanjagende Joachim Peiper






Nadat het Château du Petit-Spay lange tijd een boerderij was geweest, was er sinds 1932 een gemeenschap van benedictijnse nonnen gevestigd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het gebruikt als tehuis voor kinderen van ouders die als krijgsgevangenen in Duitsland zaten. Het Château du Petit Spay, gelegen tussen Stavelot en Trois-Ponts, werd op 18 december 1944 bestormd door SS-troepen onder leiding van de beruchte Joachim Peiper, op de dag nadat ze het bloedbad in Malmedy hadden aangericht. De soldaten waren uitgeput en hongerig. Slachtoffer van hun agressie was kapelaan Prégardian, die door het Duitse leger werd beschuldigd van samenspanning met de Amerikaanse troepen. Hij werd meegenomen en neergeschoten. Pas drie maanden later werd zijn lichaam gevonden, niet ver van de watervallen van Coo.

joachim_peiper.jpg
Instelling : Bundesarchiv
Originele legende : Joachim Peiper (1915-1976), ter dood veroordeeld door het Amerikaanse militaire tribunaal in Dachau voor het bloedbad van Baugnez, verbleef ook in Château du Petit-Spay.

Kinderen blootgesteld aan angst, honger en kou

petit-spay.jpg
Instelling : https://troisponts1900.be/item/le-petit-spay/
Originele legende : Le Petit Spay, s.d.

De geallieerde artillerie was er zich niet van bewust dat er nog kinderen in het kasteel verbleven en opende het vuur op het kasteel. De kinderen en hun leraren hadden geen andere keuze dan te schuilen in de kelders. Twaalf dagen lang verbleven ze daarbeneden in het donker en in de kou. Ze waren ook getuige van de gruwelen van de oorlog. Gewonde Duitse soldaten werden er binnengebracht en in de zware omstandigheden werden verpleegd. De leefomstandigheden waren abominabel. Sommige soldaten waren erg wreed. Zo strooiden ze zelfs heel veel zout in de weinige soep die de leraren hadden kunnen bereiden, zodat de soep niet meer geschikt was voor consumptie. De groep hield zich echter staande.

Peiper bleef een paar dagen ter plaatse, totdat hij en zijn troepen werden vervangen door Volksgrenadiers, die de reputatie hadden een stuk minder agressief te zijn. Ze hadden medelijden met de kinderen, brachten hen eten en troffen voorbereidingen om ze te evacueren. Nadat een eerste evacuatiepoging werd afgebroken, de truck met de kinderen werd beschoten, lukte het hun om het Kasteel van Farnières te bereiken. De paters van Farnières namen de kinderen onder hun hoede op het kasteel, dat al onderdak bood aan zo'n 850 andere mensen.

Het Château du Petit-Spay werd door de laatste inwoners verlaten en is nu een ruïne.

ruines-chateau-du-petit-spay.jpg
Auteursrechten : © Bruno Bernaerts
Originele legende : De ruïnes van de bijgebouwen; vandaag de dag is het kasteel volledig verlaten.

Bibliografie

- Raymond Collin & Jean-Marie Dehalleux, Histoire et petites histoires autour du Petit-Spay, 2015. 

- Luc Rivet & Yvan Sevenans, La bataille des Ardennes. Les civils dans la guerre, Bruxelles, Didier Hatier/Rtbf Charleroi-Namur, 1985.

- Exploration du site : Le Petit Spay, Exploration du site : Le Petit Spay. |Urbex|

Le Petit Spay - Trois Ponts - Cartes Postales

- In samenwerking met Liberation Route Europe, Château du Petit-Spay

Meer weten?

96559-bastogne-3.jpg Artikels Slag om de Ardennen (de) Colignon Alain
 
 
 
 
Om deze pagina te citeren
Slag om de Ardennen - 18 december 1944 - Het kasteel van Petit Spay
Auteur : Kesteloot Chantal (Instelling : CegeSoma/Rijksarchief)
/nl/belgie-in-oorlog/artikels/slag-om-de-ardennen-18-december-1944-het-kasteel-van-petit-spay.html