België in oorlog / Persoonlijkheden

Daumerie Joseph

Thema - Verzet

Auteur : Verhoeyen Etienne (Instelling : CegeSoma)

Een geëngageerd piloot

Daumerie (1888-1942) meldt zich in 1905 als vrijwilliger bij de Grenadiers. In 1909 laat hij zich inschrijven in de Koninklijke Militaire School; hij wordt in maart 1914 militair piloot met de graad van luitenant. In het begin van de Eerste Wereldoorlog onderscheidt hij zich door zijn deelname aan luchtverkenningsvluchten. Maar op 25 augustus 1914 wordt zijn vliegtuig uit de lucht gehaald in vijandelijk gebied en wordt hij er gevangen genomen. Daumerie brengt zijn krijgsgevangenschap eerst door in een Duits fort, daarna gaat hij omwille van gezondheidsredenen naar Zwitserland. In 1920 wordt hij commandant van de militaire luchtvaart in de opleidingsschool van Asse, die in 1933 naar Wevelgem wordt verplaatst. In 1934 wordt hij directeur van het Bestuur van de Burgerluchtvaart.

28076-appareil-pour-communiquer-avec-londres.jpg
Instelling : CegeSoma
Auteursrecht : CegeSoma
Oorspronkelijke legende : Apparaat om met Londen te communiceren

Een van de eerste ontsnappingsnetwerken

In augustus 1940 wordt hij betrokken bij de organisatie van een van de eerste ontsnappingsnetwerken om Belgische en Britse soldaten te helpen België te verlaten. Meer dan een hondertal onder hen slaagt erin via dit netwerk te ontsnappen. Zodra de agent Constant Martiny, een onderbureauchef uit het Bestuur van de Burgerluchtvaart, in oktober 1940 door de Intelligence Service met een spionageopdracht in België wordt geparachuteerd, werkt Daumerie met hem mee binnen het netwerk Martiny-Daumerie. Ze hebben de opdracht om militaire inlichtingen te verzamelen over de Duitse bezetter. In enkele maanden tijd groeit het netwerk uit tot zo’n 300 agenten en hulpverleners, en slagen ze erin een groot aantal inlichtingen naar Londen te sturen.

Een fatale afloop

Maar zowel Martiny, Daumerie en Daumerie’s vrouw en dochter, die allen betrokken waren in het netwerk, worden gearresteerd op 13 mei 1941. Na zijn opsluiting in Sint-Gillis wordt hij overgeplaatst naar de gevangenis van Lübeck. Hij wordt berecht voor een Duits militair tribunaal en samen met zes van zijn medesoldaten tot de dood veroordeeld. Ze werden allen geëxecuteerd op 26 augustus 1942 in Berlijn-Tegel.

Bibliografie

Verhoeyen, Etienne. “Missions britanniques et réseau Martiny-Daumerie.” In Jours de Guerre, nr. 6, 1990, p. 7-18.

Zie ook

268442 Artikels Zendingen (verzet) uit Londen Colignon Alain
Deze pagina citeren
Daumerie Joseph
Auteur : Verhoeyen Etienne (Instelling : CegeSoma)
https://www.belgiumwwii.be/nl/belgie-in-oorlog/persoonlijkheden/daumerie-joseph.html