België in oorlog / Persoonlijkheden

Martiny Constant

Thema - Verzet

Auteur : Verhoeyen Etienne (Instelling : CegeSoma)

Betrokkenheid in 1914-1918

Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog is Constant Martiny (1888-1942) postbediende in Houffalize. Tijdens de Duitse intocht verliest hij een broer. Hij raakt al snel bij diverse clandestiene activiteiten betrokken, zoals een geheime postdienst tussen Belgen in Nederland en hun familie in België, inlichtingen over Belgische gevangenen en verdeling van de ondergrondse pers.

Een engagement dat standhoudt

In mei 1940 – hij is dan onderbureauchef bij het Bestuur van de Burgerluchtvaart, geleid door kolonel Joseph Daumerie– vertrekt Martiny in opdracht met een deel van het administratief personeel naar Engeland. Hij wordt er in september 1940 gerekruteerd door de Intelligence Service en in de nacht van 12 op 13 oktober 1940 geparachuteerd in de omgeving van Nandrin. Zijn opdracht bestaat uit het organiseren van een militaire inlichtingendienst over het Duitse leger van België. Eens hij terug is in Brussel, richt hij samen met kolonel Daumerie het netwerk Martiny-Daumerie op, dat hulp biedt aan Franse en Britse militairen bij hun ontsnapping en ook militaire inlichtingen verzamelt. Evenals Daumerie wordt hij op 13 mei 1941 gearresteerd en op 26 augustus 1942 in Berlijn-Tegel terechtgesteld samen met vijf andere leden van het netwerk. Ook zijn vrouw wordt gearresteerd en gedeporteerd, en sterft door uitputting in april 1945.

Bibliografie

Dubru, Alfred. Constant Martin: il y a cinquante ans, le 12 octobre 1940, un Houffalais était le premier agent belge parachuté en Belgique occupée. Houffalize: Haut Pays, 1991. 

Verhoeyen, Etienne. “Missions britanniques et réseau Martiny-Daumerie.” In: Jours de Guerre, 6, 1992, p. 7-18.

Coekelbergs, Roger Baron, Marc Cools, Robin Libert, Veerle Pashley, Jaak Raes, David Stans en Renaat Vandecastele, eds. Gedenkboek Inlichtings- en Actie Agenten, Livre-Mémorial Agents de

Renseignement et d’Action, Gedenkbuch Nachrichten und Aktions Agenten, Memorial Volume Intelligence and Action Agents. Antwerpen: Maklu, 2015.

Zie ook

268442 Artikels Zendingen (verzet) uit Londen Colignon Alain
Deze pagina citeren
Martiny Constant
Auteur : Verhoeyen Etienne (Instelling : CegeSoma)
https://www.belgiumwwii.be/nl/belgie-in-oorlog/persoonlijkheden/martiny-constant.html