België in oorlog / Persoonlijkheden

Reeder Eggert

Thema - Collaboratie

Auteur : Beyen Marnix (Instelling : UAntwerpen)

Eggert Reeder (1894-1959) geniet in de Belgische geschiedenis vooral bekendheid als leider van het Duitse militaire bestuur tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hoewel hij in theorie de ondergeschikte is van Militärbefehlshaber Alexander von Falkenhausen, zet Reeder de lijnen van het bestuur uit.

Nationaalsocialist?

Kort na de machtsovername van Hitler treedt Reeder, de zoon van een herenboer uit Schleswig, toe tot de Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei (NSDAP). Hij deelt zijn radicale nationalisme en anticommunisme met deze partij, maar is geen overtuigde nationaalsocialist. Bij zijn toetreding spelen pragmatische overwegingen een belangrijke rol. Reeder is immers een ambitieuze jurist, die pijlsnel carrière maakt in het Duitse overheidsapparaat. In 1932 wordt hij aangesteld als Regierungspräsident van Aken, vanaf 1936 oefent hij diezelfde functie bovendien voor Keulen uit.  

32667
Instelling : CegeSoma
Auteursrecht : Rechten voorbehouden
Oorspronkelijke legende : Reeder op Kultuurdagen DeVlag te Gent, 6/8/1941.

Militärverwaltungschef

32666
Instelling : CegeSoma
Collectie : Sipho
Auteursrecht : CegeSoma
Oorspronkelijke legende : A l'occasion du 60ème anniversaire... du Président Reeder chef d'Administration civile pour la Belgique et le Nord de la France.

Als leider van het militaire bestuur neemt Reeder maatregelen die gericht zijn op een autoritaire ordening van de Belgische maatschappij, maar beseft hij ook dat deze niet abrupt mogen worden genomen. Deze politiek wordt bemoeilijkt door een uitdijend net van door de SS gestuurde instanties, die België snel willen omvormen tot een nationaalsocialistisch land. Hoewel hij met zijn gematigde koers aanvankelijk goodwill creëert bij een deel van het Belgische establishment, kan Reeder ze niet aanhouden. Naarmate het Belgische verzet zich nadrukkelijker manifesteert, schakelt hij over op een harde repressie.

Na de oorlog

Nadat hij in 1947 aan het Belgische gerecht is uitgeleverd, wordt Reeder in 1951 veroordeeld tot  twaalf jaar gevangenisstraf. Aangezien hij al een derde daarvan in voorlopige hechtenis heeft uitgezeten, wordt hij meteen vrijgelaten. Hij keert verbitterd terug naar Duitsland, waar hij zijn ambtelijke carrière niet kan hervatten.

Bibliografie

Beyen, Marnix, and Svenja Weers. “Een Anti-Politieke ‘Homo Politicus’. De Naoorlogse Correspondentie van Militärverwaltungschef Eggert Reeder (1949-1958).” Revue Belge d’Histoire Contemporaine/Belgisch Tijdschrift Voor Nieuwste Geschiedenis 43, no. 1 (n.d.): 46–77.

De Jonghe, Albert. “La Lutte Himmler-Reeder Pour La Nomination d’un HSSPF à Bruxelles.” Cahiers d’Histoire de La Seconde Guerre Mondiale, 1984.

Wilken, Holger. Diener in Köln, Herr in Brüssel? Eggert Reeder 1933-1945. Amsterdam/Hamburg: Mare Campus, 2010.


Meer weten...

165131 Artikels Duits militair bestuur (Militärverwaltung) Roden Dimitri
4779 Artikels Zivilfahndungsdienst (ZFD) Colignon Alain
Deze pagina citeren
Reeder Eggert
Auteur : Beyen Marnix (Instelling : UAntwerpen)
https://www.belgiumwwii.be/nl/belgie-in-oorlog/persoonlijkheden/reeder-eggert.html