België in oorlog / Persoonlijkheden

Falkenhausen Alexander von

Thema - Justitie - Collaboratie

Auteur : Roden Dimitri (Instelling : KMS)

Een Pruisische officier van de oude stempel

Alexander Freiherr von Falkenhausen wordt op 28 oktober 1878 geboren in Blumenthal. Als telg uit een aristocratische familie is hij voorbestemd voor een militaire carrière. Na een verblijf in de kadettenschool van Wahlstatt vervoegt hij in 1897 als onderluitenant het 91e Infanterieregiment in Oldenburg. Drie jaar later helpt hij in China mee de Bokseropstand te onderdrukken. Tijdens de Eerste Wereldoorlog dient hij op het Oost- en Westfront. In 1934 trekt hij naar China waar hij als militair adviseur van Tsjang Kai Tsjek werkt. In 1938 wordt hij in Duitsland opnieuw onder de wapens geroepen.

Na de Achttiendaagse Veldtocht van mei 1940 wordt von Falkenhausen aangesteld als militair gouverneur in bezet België en Noord-Frankrijk. Vier jaar lang staat hij als Militärbefehlshaber aan het hoofd van een militair bezettingsregime. Op 18 juli 1944 ruimt zijn militair bestuur plaats voor de Ziliverwaltung van rijkscommissaris Grohé. Enkele weken later wordt von Falkenhausen aangehouden voor zijn mogelijke betrokkenheid bij de mislukte bomaanslag op Hitler van 20 juli 1944.Tijdens zijn verblijf in Italië in mei 1945 wordt hij gevangenen door de Amerikanen. 

In 1948 volgt zijn uitlevering aan België. 


98689
Auteur : Otto Kropf
Instelling : CegeSoma
Collectie : Spronk
Auteursrecht : Spronk
Oorspronkelijke legende : Zonder originele legende
Webcaptie : Portret van Alexander von Falkenhausen, die tussen mei 1940 en juli 1944 aan het hoofd stond van de militaire administratie in bezet België. In die hoedanigheid moet hij de orde handhaven in het bezet gebied en moet hij het Duitse rechterlijke systeem in werking stellen.

‘Ondankbaar België’

7282
Instelling : CegeSoma
Auteursrecht : Rechten voorbehouden
Oorspronkelijke legende : Zonder originele legende

Op 9 maart 1951 verschijnt von Falkenhausen in Brussel voor de krijgsraad voor zijn betrokkenheid bij de deportatie van Belgische arbeiders naar de Duitsland, de Jodenvervolging en de terechtstelling van gijzelaars. Op 9 juli 1951 veroordeelt de rechtbank hem tot twaalf jaar dwangarbeid. Drie weken later levert België hem uit aan West-Duitsland, waar kanselier Konrad Adenauer hem gratie verleent. Zelf beschouwt von Falkenhausen zijn veroordeling als een vernedering. Hij vindt dat België hem onheus heeft behandeld, een stelling die hij uitwerkt in zijn postuum gepubliceerde mémoires. In plaats van hem te veroordelen, hadden de Belgen hem beter dankbaar geweest omdat hij hen vier jaar lang uit de greep van de meedogenloze SS had gehouden. 

Van veroordeelde tot nationale volksheld

Na de oorlog groeit von Falkenhausen in West-Duitsland uit tot een nationale held. De generaal behoort niet alleen tot de traditionele militaire elite die zich tegen de nazi’s heeft verzet. Hij staat ook symbool voor het nieuwe West-Duitsland dat zich in de Koude Oorlog openlijk profileert als bondgenoot van het Westen. Zijn imago van eervolle militair en tegenstander van het naziregime krijgt nog extra cachet wanneer hij in 1960 de Belgische verzetsvrouw Cécile Vent huwt.

Von Falkenhausen overlijdt op 31 juli 1966 in Nassau.

Bibliografie

De Jonghe, Albert. Hitler en het politieke lot van België (1940-1944): de vestiging van een Zivilverwaltung in België en Noord-Frankrijk: koningskwestie en bezettingsregime van de kapitulatie tot Berchtesgaden (28 mei-19 november 1940). Antwerpen: Nederlandsche boekhandel, 1982.

Roden, Dimitri. « "In naam van het Duitse volk!” Het Duitse krijgsgerecht en de openbare orde in bezet België (1940-1944) ». Ph.D. Thesis, Universiteit Gent, 2015.

Lagrou, Pieter. “‘Poor Little Belgium?’ Belgian Trials of German War Criminals, 1944-1951’.” In Justices Militaires et Guerres Mondiales (Europe 1914-1950) – Military Justices and World Wars (Europa 1914-1950), by Jonas Campion, Luigi Lacchès, and Jean-Marc Berlière, 337–62, Collection "Histoire, Justice, Sociétés". Louvain-la-Neuve, 2013.

Von Falkenhausen, Alexander. Mémoires d’Outre-Guerre. Comment j’ai Gouverné La Belgique de 1940 à 1944. Brussel, 1974.


Meer weten...

165131 Artikels Duits militair bestuur (Militärverwaltung) Roden Dimitri
165130 Artikels Duitse Repressie Roden Dimitri
165131 Artikels Gratie - Duitse justitie Roden Dimitri
Deze pagina citeren
Falkenhausen Alexander von
Auteur : Roden Dimitri (Instelling : KMS)
https://www.belgiumwwii.be/nl/belgie-in-oorlog/persoonlijkheden/falkenhausen-alexander-von.html