België in oorlog / Persoonlijkheden

Teughels Jean Prosper, Prosper Teughels genoemd

Thema - Collaboratie

Auteur : Colignon Alain (Instelling : CegeSoma)

Afgevaardigde voor Rex

Prosper Teughels (1889-1942) is een handelaar uit Charleroi. Hij is voorzitter van de plaatselijke handelsvereniging. In 1935 sluit hij zich aan bij het Front Unique des Commerçants, een corporatistische vereniging met pre-poujadistische accenten. Enkele maanden later treedt hij toe tot het Front populaire de Rex, met de verkiezingen van mei 1936 in het achterhoofd. Hij wordt verkozen als afgevaardigde voor Rex en positioneert zich in het parlement als felle verdediger van de belangen van de kleinhandel en de middenklasse in het algemeen. Hij wordt nipt verkozen als gemeenteraadslid in oktober 1938, maar zijn mandaat als afgevaardigde wordt in 1939 niet hernieuwd. Hij maakt zich beetje bij beetje los van Rex.

277254
Instelling : CegeSoma
Auteursrecht : Rechten voorbehouden
Oorspronkelijke legende : "Un des premiers devoirs de chacun est de servir la Patrie à la place que le destin lui a assignée._x000D_ L'important est de faire honnêtement sa tâche, sans crainte et sans forfanterie avec la volonté de se rendre utile. Jean Theughels (Extrait d'un carnet de notes personnelles)."

Burgemeester van Groot-Charleroi

Nadat hij gearresteerd wordt als verdachte in mei 1940, zoekt hij weer toenadering tot de beweging van Degrelle. Hij wordt opnieuw Rexist, toont strikte gehoorzaamheid aan de partij en wordt door Romsée benoemd tot burgemeester van Charleroi op 11 april 1941. In deze functie neemt hij deel aan het oprichten van Groot-Charleroi (28 augustus 1942). Conform met de wensen van de bezetter, richt hij er een College de l’Ordre nouveau (college van de Nieuwe Orde) op. Rekening houdend met de tijdsgeest, is hij relatief gematigd in zijn beleid. Hij staat voor een culturele politiek, met sterke regionale inslag. Hij wordt uiteindelijk op 19 november 1942 vermoord door een commando van gewapende partizanen, aan de trappen van het stadhuis.

Bibliografie

Delaet, Jean-Louis. Le Pays de Charleroi de l’occupation à La Libération : 1940-1944 : Cinquantième Anniversaire de La Libération. Charleroi: CGER, 1994.

Meer weten

522882(2).jpg Artikels Oorlogsburgemeesters Wouters Nico
291953 Artikels Grootstedelijke agglomeraties Wouters Nico
283554 Artikels Rex Conway Martin
Deze pagina citeren
Teughels Jean Prosper, Prosper Teughels genoemd
Auteur : Colignon Alain (Instelling : CegeSoma)
https://www.belgiumwwii.be/nl/belgie-in-oorlog/persoonlijkheden/teughels-jean-prosper-prosper-teughels-genoemd.html