België in oorlog / Artikels

Amis du Grand Reich Allemand / Mouvement Socialiste Wallon (AGRA/MSW)

Thema - Collaboratie

Auteur : Colignon Alain (Instelling : CegeSoma)

De Amis du Grand Reich Allemand (AGRA) is een collaboratiebeweging die werd opgericht in Luik op 13 maart 1941 en bestond uit een samengaan van dissidente rexisten en socialisten. 

Een initiatief van de Sipo-SD

De echte wegbereider van deze organisatie was eigenlijk de verantwoordelijke van het Departement III B van de lokale Sipo-SD, adjudant Rauls, en vooral zijn adjunct, de erg intelligente en gevaarlijke Karl Nossent. De afgeleide van het nazi politieapparaat diende een drieledig doel: ter plaatse een netwerk van informanten rekruteren en tegelijk ter rechterzijde concurreren met de Rexistische beweging en haar op die manier in de pas laten lopen, maar ook op middellange termijn de opname van Wallonië in het Reich voorbereiden door middel van een ‘gepaste’ (lees: nazi) politieke cultuur.

De AGRA, die gesteund wordt door twee belangrijke gecensureerde kranten (Le Journal de Charleroi, La Gazette de Charleroi) organiseert zich vrij snel, onder het logo van het zonnerad, in het Waalse industriebekken. De basisgroepen worden omgevormd tot ongeveer zeventien ‘kringen’ die zich op ‘jongeren’ en een ‘protectiedienst’ richten.  

32866
Instelling : CegeSoma
Auteursrecht : Rechten voorbehouden
Oorspronkelijke legende : Spilette joseph

Van 2.500 tot… 21 leden

In de herfst van 1942 bereikt de AGRA haar hoogtepunt en weet het ongeveer 2.500 leden rond zich te verzamelen, waarvan 80 procent een ‘proletarische’ achtergrond heeft. Wanneer Rex in 1943 een meer extreme collaboratiekoers begint te varen, wordt de AGRA de adem afgesneden en aan de vooravond van de bevrijding weet ze nog amper 21 leden aan zich te binden in haar Luikse bastion. 

Bibliografie

Colignon, Alain. “Les Wallons Dirigeables.” In Jours de Guerre, edited by Fracis Balace, 129–49. Bruxelles: Crédit communal, 1992.


Meer weten...

283554 Artikels Rex Conway Martin
bab1894_wallons-rAveillez-vous_leclercq_voorblad Artikels Mouvement National Populaire Wallon (MNPW) Colignon Alain
165211 Artikels Militaire collaboratie De Wever Bruno
Deze pagina citeren
Amis du Grand Reich Allemand / Mouvement Socialiste Wallon (AGRA/MSW)
Auteur : Colignon Alain (Instelling : CegeSoma)
https://www.belgiumwwii.be/nl/belgie-in-oorlog/artikels/amis-du-grand-reich-allemand-mouvement-socialiste-wallon-agra-msw.html