België in oorlog / Artikels

Mouvement National Populaire Wallon (MNPW)

Thema - Collaboratie

Auteur : Colignon Alain (Instelling : CegeSoma)

Het Mouvement National Populaire Wallon (MNPW) is een initiatief van een Luikse satelliet van de Propaganda-Abteilung (PA) en wordt op 4 juni 1941 toegelaten door de bezetter. De PA probeert een aantal potentiële handlangers rond zich te scharen en tegemoet te komen aan de ambities van Antoine Leclercq, een overloper van Rex.

Een man met ambities… en frustraties

Leclercq, voormalig katholiek schepen uit Herstal, vervoegt de rexistische rangen op het einde van de zomer van 1940. Hij wordt in september tot Chef van Rex-Wallonie gebombardeerd, maar raakt al snel gebrouilleerd met Léon Degrelle nadat hij een stap achteruit moet zetten en enkel nog Chef van Rex in de provincie Luik mag blijven. Verbolgen begint hij verschillende Duitse diensten het hof te maken en wordt een openlijke dissident.

Veerkrachtig…

Op 1 mei 1941 laat hij zijn Duitse beschermheren de tekst goedkeuren voor een programmabrochure die op een oplage van 10.000 exemplaren verschijnt: Wallons, réveillez-vous! Hij zet er zijn toekomstplannen in uiteen (een Europees federalisme onder voogdij van het Reich, een virulent antisemitisme en antimaçonnisme, de vestiging van een autoritair corporatistisch regime) en krijgt van de bezetter een zetje in de rug. Desondanks, of net daardoor, weet het MNPW maar weinigen te bekoren en blijft ze een strikt Luiks fenomeen.

bab1894_wallons-rAveillez-vous_leclercq_voorblad
Instelling : CegeSoma
Oorspronkelijke legende : Zonder originele legende

…op de bek gaan

Begin 1942 weet het MNPW hooguit 800 aanhangers rond zich te verzamelen en bestaan haar paramilitaire formaties, de Milices wallonnes, enkel op papier. Een fusie met de minuscule antisemitische liga ‘La Défense du Peuple’ draait op niets uit. Blootgesteld aan vijandigheden uit rexistische hoek, doekt Leclercq zijn organisatie op en gaat in dienst bij de Werbestelle in november 1942.

Bibliografie

Colignon, Alain. “Les Wallons Dirigeables.” In Jours de Guerre, edited by Fracis Balace, 129–49. Bruxelles: Crédit communal, 1992.


Meer weten...

283554 Artikels Rex Conway Martin
524476 Artikels Amis du Grand Reich Allemand / Mouvement Socialiste Wallon (AGRA/MSW) Colignon Alain
33400 Artikels Politieke collaboratie De Wever Bruno
Deze pagina citeren
Mouvement National Populaire Wallon (MNPW)
Auteur : Colignon Alain (Instelling : CegeSoma)
https://www.belgiumwwii.be/nl/belgie-in-oorlog/artikels/mouvement-national-populaire-wallon-mnpw.html