Na de invasie in mei 1940, weigert de Communistische Partij een standpunt in te nemen over het conflict. Maar vanaf de zomer 1941 gaan ze een genadeloze strijd aan met de bezetter en de collaborateurs. Bij de bevrijding zijn ze aanvankelijk voorstander van een strenge repressie, terwijl ze later een zekere vergevingsgezindheid ten toon spreiden voor kleine collaborateurs.
Tegenover de bezetter: van cohabitatie naar confrontatie
De Communistische Partij behoudt tot de lente van 1941 een zekere reserve tegenover de bezetter, getrouw aan de geest van het Molotov-Ribbentroppact van augustus 1939. Wanneer de Sovjet-Unie aangevallen wordt door de Duitse troepen op 22 juni 1941, beslissen ze om de sabotage te verhogen, met de bedoeling om de oorlogsmachine van de nazi’s te verzwakken en om een vrijheidsrevolutie voor te bereiden.

Instelling : CegeSoma
Auteursrechten : Rechten voorbehouden
Originele legende : Sabotage door de Gewapende partizanen . Han s/Lesse.
Dood aan de verraders

Auteursrechten : Rechten voorbehouden
Originele legende : Unité de tous les Belges contre Hitler et ses valets de l'ordre nouveau! La Parti Communiste (photocopie)
Vanaf 1940 staan ze vijandig tegenover collaborateurs. De partij valt hun bezittingen aan vanaf de herfst 1941. Vanaf de zomer 1942 worden ook personen aangevallen. Het geweld tegenover hen bereikt een hoogtepunt na de ontscheping van de geallieerden, vooral in Brussel en Wallonië, waar de Partij een grote aanhang heeft.
Een genadeloze repressie, later meer gefocust
Na de bevrijding pleit de partij voor een snelle en genadeloze zuivering van al wie ze beschouwen als verraders of profiteurs van de oorlog. Maar beetje bij beetje maken ze daarna onderscheid tussen kleine en grote collaborateurs: volgens hen zijn de eersten het slachtoffer van een veel te strenge justitie terwijl de tweeden, die behoren tot de wereld van de meer gegoeden, het makkelijkst aan de repressie ontsnappen.

Auteursrechten : Rechten voorbehouden
Originele legende : P.A. de Lessines. [Foto FI - PA]

Collectie : Sipho
Auteursrechten : CegeSoma
Originele legende : Sabotage chemin de fer.

Auteursrechten : Voorbehouden rechten
Originele legende : Zonder originele legende

Collectie : Actualit
Auteursrechten : CegeSoma
Originele legende : En Belgique. Les jeunes gardes socialistes décident de s' allier avec les jeunnesses communistes. N.P.M.: Les dirigeants du parti communiste belge: de g. à dr.: Rélécom (qui a déclaré que son parti s' affiliérait au parti socialiste), Busson, Lahaut (chef du parti) et Gandibleu. 29.XII.1936

Auteursrechten : Rechten voorbehouden
Originele legende : Comité Central PCB. A premier plan, les membres du Bureau Politique parmi lesquels on reconnait Julien Lahaut, Président du Parti, Edgar Lalmand, Secrétaire Général du Parti, Jean Terfve, Secrétaire National du Parti et Directeur politique de la Presse Communiste.

Auteursrechten : Rechten voorbehouden
Originele legende : Brussel-November 1944. Betoging en mobilisatie van de Weerstand.
Bibliografie
Gotovitch, José. Du Rouge Au Tricolore : Les Communistes Belges de 1939 à 1944 : Un Aspect de l’histoire de La Résistance En Belgique. Bruxelles: Labor, 1992.
Huyse, Luc, and Steven Dhondt. La Répression Des Collaborations 1942-1952 : Un Passé Toujours Présent. Bruxelles: CRISP, 1993.
Luyten, Dirk. Burgers Boven Elke Verdenking? Vervolging van Economische Collaboratie in België Na de Tweede Wereldoorlog. Brussel: VUB press, 1996.