België in oorlog / Artikels

Meuse (La)

Thema - Verzet

Auteur : Colignon Alain (Instelling : CegeSoma)

La Meuse verscheen in oktober 1941 in het Luikse met dezelfde titel als de vooroorlogse liberale en francofiele krant van de familie de Thier, maar er was geen enkel verband. Eerst verscheen het als "Journal du Front Wallon pour la Libération du Pays" om daarna het sluikblad te worden van de Luikse federatie van het O.F. ("Organe de la Fédération liégeoise du Front de l’Indépendance").

Afzwakking van de Waalse dimensie

Aanvankelijk wilde La Meuse de spreekbuis zijn van verschillende groepen die zich onder het “Front Wallon pour la Libération du Pays” (Waals front voor de bevrijding van het land) schaarden : onafhankelijk linkse vooraanstaanden, de zgn. kring der Anglofielen, oud-leden van het Waakzaamheidscomité van antifascistische intellectuelen en sympathisanten van de Kommunistische partij,  die discreet aan de touwtjes trok. Meer en meer kwam het tot een afzwakking van de Waalse dimensie. Achter de schermen versterkten de communisten hun invloed. In de lente 1942 vervelde het  F.W.L.P. tot het Onafhankelijkheidsfront (O.F. / F.I.). Het sluikblad kreeg een verspreiding die verder ging dan het Luikse: eind ’41 volgden al Verviers, Hoei en Namen. Tegen de zomer 1942 steeg de oplage tot 8000 stuks. Sommige nummers zouden zelfs op  18 000 exemplaren gedrukt zijn. 

                             

soma_bg337_1943-03_01_001-00001-la-meuse-mars-1943.jpg
Instelling : CegeSoma
Oorspronkelijke legende : La Meuse, maart 1943

Zichtbaarheid ondanks de Duitse repressie

Het blad was populair wat de aandacht van de nazi-politiediensten trok. De redactieploeg kreeg dan ook meer dan eens zware klappen te verwerken. Het begon onregelmatig te verschijnen, maar overleefde altijd. De 23 nummers werden ook professioneler en evolueerden van stencils naar gedrukte exemplaren.                                                                            

Na de bevrijding werd het blad herdoopt in  Le Perron als eerbetoon aan het aloude symbool van de Luikse vrijheden en kwam de krantentitel terug bij de familie de Thier.

Bibliografie

Etienne JOSSE, Yannick HOSTIE, Dirk MARTIN, Jacques WYNANTS, Guide de la presse clandestine en Belgique, Bruxelles, CREHSGM, 1991.https://warpress.cegesoma.be/s...

Raadpleeg de krant online: https://warpress.cegesoma.be/f...

Deze pagina citeren
Meuse (La)
Auteur : Colignon Alain (Instelling : CegeSoma)
https://www.belgiumwwii.be/nl/belgie-in-oorlog/artikels/meuse-la.html