België in oorlog / Artikels

Organisation Todt (OT)

Thema - Collaboratie

Auteur : De Wever Bruno (Instelling : UGent)

Een frontbouweenheid voor de aanleg van wegen, militaire versterkingen en infrastructuur waar ook Belgen worden voor aangeworven.

Kortlopende arbeidscontracten

De werving voor de OT start begin 1941 op gang. Aanvankelijk is ze opgezet als werkverschaffing, waarbij gunstige arbeidsvoorwaarden een lokmiddel zijn. Belgische OT’ers worden aanvankelijk vooral ingezet met kortlopende arbeidscontracten in België en Frankrijk onder meer bij de bouwwerken aan de Atlantikwall. Na de inval in de Sovjet-Unie worden de vrijwilligers hoofdzakelijk aan het oostfront ingezet. De werving wordt ook meer gepolitiseerd doordat de collaborerende politieke partijen ze mee in handen nemen.

83747
Auteur : Kropf
Instelling : CegeSoma
Collectie : Sipho
Auteursrecht : CegeSoma
Oorspronkelijke legende : "1) Hand in Hand mit den italienischen OT-Arbeitern arbeitet der deutsche OT-Eisenleger am Gerippe. PK-Aufnahme: Kriegsberichter Kropf. [14 juin 1944] [N° 126-1] [EM] [Autorisé pour la publication sous réserve de rappel ultérieur. Censure photographique - 12 Juni 1944] "

OT-Schutzkorps

Na de oorlog worden circa 3.000 OT’ers veroordeeld wegens collaboratie. 700 van hen worden veroordeeld voor wapendracht als lid van het OT-Schutzkorps dat ingezet werd tegen partizanen.

Bibliografie

De Wever, Bruno. “Militaire Collaboratie in België Tijdens de Tweede Wereldoorlog.” Bijdragen En Mededelingen Betreffende de Geschiedenis Der Nederlanden 118 (2003): 22–40.

Meer weten...

165211 Artikels Militaire collaboratie De Wever Bruno
274132 Artikels Nationalsozialistisches Kraftfahrkorps (NSKK) De Wever Bruno
23444 Artikels Oostfrontvrijwilligers Wouters Nico
Deze pagina citeren
Organisation Todt (OT)
Auteur : De Wever Bruno (Instelling : UGent)
https://www.belgiumwwii.be/nl/belgie-in-oorlog/artikels/organisation-todt-ot.html