596051
Instelling : Cegesoma
Collectie : Sipho
Auteursrecht : Rechten voorbehouden
Oorspronkelijke legende : Training van de Canadezen pîloten in Groot-Brittannië. Fotos genomen op de training center van de Royal Air Force in het noorden van Engeland. N.p.m.: Quelques aviateurs se précipitant avec leur combinaison de vol vers leurs avions. (Hawker Hurricane)
België in oorlog / Artikels

Perceptie van Groot-Brittannië

Thema - Verzet

Auteur : Colignon Alain (Instelling : CegeSoma)

In de eerste vier decennia van de 20e eeuw kwam anglofilie (uit overtuiging of uit eigenbelang) slechts voor bij een klein deel van de leidende sociale klassen. Meestal ging het om liberale kringen, en meer in Vlaanderen en in Brussel dan in Wallonië.

Groot-Brittannië strijdt alleen verder

Van de Franse capitulatie tot de inval in de USSR vocht Groot-Brittannië alleen verder en leek het de enige grootmacht die de nationaal-socialistische overheersing van Europa kon beletten. Het is in die context dat Engeland het brandpunt zou worden van alle verzet tegen de "Nieuwe Orde" en het Derde Rijk.

Al in augustus 1940 moest  Militärverwaltungschef Reeder tot zijn spijt vaststellen dat er geregeld bloemen werden neergelegd aan het erkentelijkheidsmonument  voor Groot-Brittannië 1914-1918 te Brussel.  In de loop van de herfst 1940 verschenen er meer en meer "R.A.F." -tekens op de muren als steun aan het verbeten gevecht van de Royal Air Force tegen de Luftwaffe tijdens de "slag om Engeland". De BBC die ondanks de dreiging met Duitse tegenmaatregelen druk beluisterd werd , bleek een uitstekende  propaganda tegen de sirenenzang van de Nieuwe Orde. Alhoewel weinig sluikbladen echt duidelijk anglofiel waren (buiten de  Churchill-Gazette in het Luikse en de  Actualités de la RAF), merkte men er toch min of meer duidelijke accenten in die zin. Wel kwam het ter linkerzijde minder voor, en bijna niet in de communistische of Waals-nationalistische clandestiene pers.

Er moet ook op gewezen worden dat verschillende clandestiene inlichtingsdiensten rechtstreekse banden hadden met de « Intelligence Service » of er zelfs rechtstreeks uit voortvloeiden (Clarence, Tégal, Mill,…). Meer in het algemeen werkten de Belgen te Londen en Britten hand in hand om de groei van het verzet in het bezette land te bevorderen.

32663
Instelling : Cegesoma
Collectie : Sipho
Auteursrecht : Cegesoma
Oorspronkelijke legende : Ter gelegenheid van de 60ste verjaardag… van Voorzitter Reeder, hoofd van Burgerlijk Bestuur voor België en Noord-Frankrijk. (Goedgekeurd door censuur)

Anglofilie werd americanofilie

Na de bevrijding kreeg de anglofilie een concurrent in de americanofilie. Het Britse wereldrijk leek iets uit het verleden, uitgeteld en niet in staat om aan de verwachtingen van de naoorlog te voldoen.

Bibliografie

Colignon Alain, « La Résistance en Belgique francophone : une anglophilie par défaut ? », in : La résistance et les Européens du nord. Communications présentées lors du colloque de Bruxelles, 23-25 novembre 1994, Bruxelles : CREHSGM, 1994, p. 30-43.

Deze pagina citeren
Perceptie van Groot-Brittannië
Auteur : Colignon Alain (Instelling : CegeSoma)
https://www.belgiumwwii.be/nl/belgie-in-oorlog/artikels/perceptie-van-groot-brittannie.html