België in oorlog / Persoonlijkheden

Matthys Victor

Thema - Collaboratie

Auteur : Colignon Alain (Instelling : CegeSoma)

Al van bij het begin van de Leuvense uitgave van Rex manifesteert Victor Matthys (1914-1947) zich in de kring van Léon Degrelle. Hij laat zich snel opmerken door zijn trouw aan de leider van Rex, door zijn fascinatie voor de Nieuwe Orde én door zijn middelmatige intelligentie.

Leider ad interim

Ondanks (of misschien dankzij) deze karaktertrekken introduceert Degrelle hem als journalist bij Pays Réel. Omdat hij voor de oorlog openlijk pro-nazi was, wordt hij als verdachte gearresteerd en op 10 mei 1940 naar Frankrijk gestuurd. Terug in België wordt hij als redacteur verantwoordelijk voor het rexistische blad, van zodra het opnieuw verschijnt. Vervolgens wordt hij in mei 1941 Chef fédéral de la Propagande. De ultieme bevestiging volgt in augustus 1941 bij het vertrek van Degrelle naar het oostfront. Matthys wordt dan “Leider van Rex ad interim”.

Degrelle weet dat hij, met de keuze van de zeer trouwe Matthys, niet hoeft te vrezen voor zijn leiderspositie bij de rexistische beweging.

32380
Instelling : CegeSoma
Collectie : Belgapress
Auteursrecht : CegeSoma
Oorspronkelijke legende : Zonder originele legende

De wedloop naar de radicaliteit

32379
Instelling : CegeSoma
Collectie : Sipho
Auteursrecht : CegeSoma
Oorspronkelijke legende : En commémoration aux héros morts sur le front intérieur et face à l'ennemi bolcheviste, une céremonie eut lieu aux Beaux-Arts le 21/5/1942. [Frei gegeben durch zensur]

Matthys zal inderdaad Rex slaafs verder leiden naar een radicale collaboratie. Vanaf de herfst 1942 sluiten ze zich aan bij het concept van de ‘Germaansheid van de Walen’. Matthys vergezelt op 5 maart 1944 Degrelle naar Parijs, naar het paleis van Chaillot, om te paraderen voor de grote namen van de Franse collaboratie. Dat belet hem niet om persoonlijk deel te nemen aan minder nobele beslommeringen, zoals de ‘slachting van Courcelles’ op 17 en 18 augustus 1944.

Bevrijding en laatste krachtinspanningen

Bij de bevrijding wordt hij naar Duitsland geëvacueerd en installeert hij zich in Berlijn. Vandaar legt hij zich toe op het in stand houden via de pers van het rexisme. Nadat hij aan de vooravond van de Slag van de Ardennen geprobeerd heeft een Comité de Libération (een Bevrijdingscomité) op te richten, stelt hij het mislukken van zijn inspanningen vast en besluit hij in maart 1945 tot de ontbinding van Rex.

Hij wordt gearresteerd, voor de rechtbank gebracht en ter dood veroordeeld. Op 10 november 1947 wordt hij in Charleroi geëxecuteerd.

Bibliografie

De Bruyne, Eddy. Encyclopédie de l’Occupation, de la Collaboration et de l’Ordre nouveau en Belgique francophone (1940-1945). La-Roche-en-Ardenne: Cercle d’histoire et d’archéologie Segnia, 2016.

Etienne, Jean-Michel. Le Mouvement Rexiste Jusqu’en 1940. Paris: Colin, 1968.

Conway, Martin, Marc Efratas, Alain Dantoing, and José Gotovitch. Degrelle : Les Années de Collaboration : 1940-1944 : Le Rexisme de Guerre. Ottignies: Quorum, 1994.

Meer weten...

283554 Artikels Rex Conway Martin
274125 Artikels Collaboratie in Wallonië Conway Martin
93220.jpg Artikels Executie - repressie Campion Jonas
Deze pagina citeren
Matthys Victor
Auteur : Colignon Alain (Instelling : CegeSoma)
https://www.belgiumwwii.be/nl/belgie-in-oorlog/persoonlijkheden/matthys-victor.html