België in oorlog / Artikels

Algemene-SS Vlaanderen

Thema - Collaboratie

Auteur : De Wever Bruno (Instelling : UGent)

Groot-Duitse organisatie in Vlaanderen. Onderdeel van de Duitse SS.

Groot-Duitse speerpunt in Vlaanderen

De Algemene-SS Vlaanderen (ASSVL) wordt eind november 1940 op initiatief van de Duitse SS opgericht om een Groot-Duitse beweging in Vlaanderen te creëren waarvan de organisatie de speerpunt en elite zou vormen. Er is een groot verloop aan de top van de organisatie. De opeenvolgende leiders zijn stromannen van de Duitse SS-leiding in Berlijn en België. Die gebruiken de organisatie als concurrent van het Vlaams Nationaal Verbond (VNV) en als onderdeel van de strategie een politiek SS-bestuur in België te installeren. Het VNV ziet zichzelf als eenheidspartij in een onafhankelijke Vlaamse staat en probeert tevergeefs de ASSVL op te slorpen. Op 1 oktober 1942 wordt de ASSVL als de 1ste SS-Standaard Vlaanderen een onderdeel van de Germaanse-SS.  Er komt een nauwe samenwerking met de Duits-Vlaamse Arbeidsgemeenschap, die de politieke rol van de ASSVL overneemt.

26326
Instelling : CegeSoma
Collectie : Sipho
Auteursrecht : CegeSoma
Oorspronkelijke legende : De Brigade-Führer der SS Flandern Jungenclaus schouwt de mannen dezer eenheid. [9/11/1942] [Frei gegeben durch zensur]

Militie en reservoir voor Waffen-SS en Sipo-SD

De organisatie neemt de vorm aan van een militie. De leden nemen deel aan militaire oefenkampen en worden op raciale achtergrond en lichaamsgrootte geselecteerd. Mede daardoor telt de organisatie slechts enkele honderden leden. Die worden bovendien onder druk gezet om zich te melden voor de Waffen-SS. Wie niet naar het oostfront gaat, wordt in België ingezet bij bewakings- en opsporingsacties onder leiding van de Sipo-SD. Een aantal leden geraken zo betrokken bij oorlogsmisdaden.

Bibliografie

Crombez, Bart. “De Algemene-SS Vlaanderen.” Cahiers d’Histoire Du Temps Présent/Bijdragen Tot de Eigentijdse Geschiedenis, no. 17 (1995): 165–202.


Meer weten...

165211 Artikels Militaire collaboratie De Wever Bruno
23444 Artikels Oostfrontvrijwilligers Wouters Nico
Deze pagina citeren
Algemene-SS Vlaanderen
Auteur : De Wever Bruno (Instelling : UGent)
https://www.belgiumwwii.be/nl/belgie-in-oorlog/artikels/algemene-ss-vlaanderen.html