België in oorlog / Artikels

Commissariaat-generaal voor ’s Lands Wederopbouw

Thema - Collaboratie

Auteur : Luyten Dirk (Instelling : CegeSoma)

Op 29 juni 1940 op aangeven van de Militärverwaltung opgerichte dienst om de wederopbouw centraal te sturen en te coördineren. Het Commissariaat speelt eveneens een rol in de tewerkstellingspolitiek. 

Wederopbouw na de Achttiendaagse Veldtocht

De Achttiendaagse Veldtocht brengt aanzienlijke schade toe aan gebouwen en verkeersinfrastructuur. Het Commissariaat stuurt de wederopbouw centraal aan en zorgt voor de financiering ervan. Tienduizenden vinden zo een job, zowel rechtstreeks als onrechtstreeks, als gevolg van de stijgende vraag naar bouwwerken en -materialen. 

2219
Instelling : CegeSoma
Collectie : Sipho
Auteursrecht : CegeSoma
Oorspronkelijke legende : Sur le canal de Bruxelles des ponts provisoires construits par le génie allemand permettent de rétablir la circulation normale: Un de ces nouveaux ponts réouverts à la circulation récemment.

Nieuwe Orde

Voor de bezetter dient deze wederopbouw een politiek-economisch doel. De wederopbouw is op korte termijn een voorwaarde voor het economisch herstel en export naar Duitsland. Op lange termijn kan de Belgische verkeersinfrastructuur beter aansluiten op nazi-Duitsland en de integratie van de Belgische en de Duitse economie bevorderen. Het Commissariaat maakt deel uit van de uitbouw van een politieke Nieuwe Orde in de zomer van 1940 : de sleutelposities worden bezet door figuren met een Nieuwe Orde-profiel. Het is een vroeg voorbeeld van het corporatistische hervormingsbeleid in bezet België. 

Bibliografie

Uyttenhove, Pieter. “Architectuur, Stedebouw En Planologie Tijdens de Duitse Bezetting: De Moderne Beweging En Het Commissariaat-Generaal Voor’s Lands Wederopbouw.” Revue Belge d’Histoire Contemporaine/Belgisch Tijdschrift Voor Nieuwste Geschiedenis, no. 3–4 (1989): 465–510.

Meer weten...

260713 Artikels Corporatisme (‘ordening van het bedrijfsleven’) Luyten Dirk
28489 Artikels Clearing Luyten Dirk
Deze pagina citeren
Commissariaat-generaal voor ’s Lands Wederopbouw
Auteur : Luyten Dirk (Instelling : CegeSoma)
https://www.belgiumwwii.be/nl/belgie-in-oorlog/artikels/commissariaat-generaal-voor-s-lands-wederopbouw.html