België in oorlog / Artikels

Formations B

Thema - Collaboratie

Auteur : Plisnier Flore (Instelling : ARA)

Om de rexisten van nabij te kunnen beschermen tegen het heropflakkerende geweld, besluit de beweging van Degrelle een afzonderlijke brigade op te zetten: de ‘Formations B’, bijgenaamd ‘Schutbanier Paul Colin’, naar de door het verzet vermoorde rexistische journalist. 

Diefstallen, plunderingen, razzia’s, vechtpartijen en de zwarte markt

In november 1943 geeft de SS toestemming voor de oprichting van deze nieuwe rexistische eenheid. Al snel worden de beoogde 300 manschappen gerekruteerd. Er wordt daarbij vooral gemikt op de laatste bruikbare leden van de zogenaamde Formations de Combat (partijmilitie) en jongeren die de belofte krijgen dat ze vrijgesteld zullen worden van verplichte tewerkstelling in Duitsland. Het leeuwendeel van de lijfwachten heeft zelfs geen enkele voorgeschiedenis bij Rex. Diefstallen, plunderingen, razzia’s, vechtpartijen en activiteiten op de zwarte markt zijn schering en inslag. De leden verschuilen zich achter de SS om te ontsnappen aan vervolging door het Belgisch gerecht. In juni 1944 tellen de Formations B 460 leden. 

278733
Instelling : CegeSoma
Auteursrecht : CegeSoma
Oorspronkelijke legende : Groupe du centre (B167)

Een specifieke inplanting

Eenheden worden gevormd in Brussel, Luik, Hoei, Charleroi en Bergen en dus het industriële bekken op de as Haine-Samber-Maas. Dit dichtbevolkte gebied staat immers synoniem met het actieve verzet. De inplanting van de Formations B beantwoordt enigszins aan de ‘wet van vraag en aanbod’. Wat de rekruten betreft, gaat het meer dan waarschijnlijk om mensen die voortkomen uit de arbeidersklasse of de marges van de maatschappij. Uit het wervingsbeleid van de Formations B blijkt dus dat de rexistische paramilitaire formaties er, op enkele uitzonderingen na, niet langer in slagen om ook leden uit de hogere sociale regionen aan te spreken. 

Bibliografie

Conway, Martin, Marc Efratas, Alain Dantoing, and José Gotovitch. Degrelle : Les Années de Collaboration : 1940-1944 : Le Rexisme de Guerre. Ottignies: Quorum, 1994.

Plisnier, Flore. Ils Ont Pris Les Armes Pour Hitler. Bruxelles: Pire, 2008.

Meer weten...

283554 Artikels Rex Conway Martin
278733 Artikels Gewapende bendes Plisnier Flore
278733 Artikels Formations de Combat Plisnier Flore
276169 Artikels Geweld Vrints Antoon
Deze pagina citeren
Formations B
Auteur : Plisnier Flore (Instelling : ARA)
https://www.belgiumwwii.be/nl/belgie-in-oorlog/artikels/formations-b.html