België in oorlog / Artikels

Gewapende bendes

Thema - Collaboratie

Auteur : Plisnier Flore (Instelling : ARA)

Tegenover het stijgende aantal aanslagen waarvan zij het slachtoffer is, brengt de collaborerende minderheid een aantal beschermingseenheden (Formations B) in het verweer. In maart 1943 zet Rex bijvoorbeeld het Département Sécurité et Information (DSI) op. In een eerste fase worden de politieke tegenstanders in kaart gebracht en in de gaten gehouden, maar de organisatie speelt ook inlichtingen, over al dan niet vermeende verzetslui en werkweigeraars, door aan de Duitse politie.

Diverse brigades

De agenten worden onderverdeeld in verschillende brigades : de ‘Brigade Z’ te Brussel, de Brigade A te La Louvière (of ‘bende Duquesne’), de Brigade B te Charleroi (of ‘police Merlot’), de Brigade C te Hoei, de Brigade D te Luik, de Brigade E te Braine-l’Alleud en de Brigade F te Mons (of ‘bende Laitat’). Naast deze eenheden, organiseerden ook andere rexistische paramilitaire groepen zich tegen het einde van de bezetting. Deze bendes zaaiden dood en verderf in de Waalse industriebekkens (‘bende Cheron’ te Quaregnon, ‘bende Jayé’ te ‘s-Gravenbrakel). 

278733
Instelling : CegeSoma
Auteursrecht : CegeSoma
Oorspronkelijke legende : Groupe du centre (B167)

Corruptie, plunderingen en folteringen

In oorsprong hielden deze eenheden zich onledig met bewakingsopdrachten, maar ze schakelden al snel over op gewelddadige actie. Een bedenkelijke morele achtergrond of een gebrek aan toewijding tegenover de rexistische zaak vormde allerminst een obstakel voor toetreding. De Duitse politie zou deze eenheden dan ook met een scheef oog bekijken. Corruptie, plunderingen en folteringen waren schering en inslag. 

Bibliografie

Conway, Martin, Degrelle : Les Années de Collaboration : 1940-1944 : Le Rexisme de Guerre. Ottignies: Quorum, 1994.


Meer weten...

10757 Artikels Formations B Plisnier Flore
278733 Artikels Département Sécurité et Information (DSI) Balace Francis
276169 Artikels Geweld Vrints Antoon
Deze pagina citeren
Gewapende bendes
Auteur : Plisnier Flore (Instelling : ARA)
https://www.belgiumwwii.be/nl/belgie-in-oorlog/artikels/gewapende-bendes.html