Het belangrijkste collaborerende ministerie tijdens de bezetting, onder leiding van Gerard Romsée, die een van de topmensen van het Vlaams Nationaal Verbond (VNV) is.
Herschikkingen
Tijdens de bezetting groeien de bevoegdheden van dit departement spectaculair. Het krijgt nieuwe diensten en bevoegdheden toegewezen, zoals openbare gezondheid, de rijkswacht, de dienst voor Controle en Onderzoek, de administratieve rechtsmacht, de vrijwillige arbeid en de passieve luchtbescherming. Het is het voogdijministerie over organen als het Rode Kruis en Winterhulp. In 1942 is het aantal ambtenaren bijna verdubbeld: van 8.042 personeelsleden in 1939 naar 15.270 in 1942 (5.593 behoren tot de controlediensten). Het budget van 1941 is acht maal groter dan dat van 1938.

Collectie : Belgapress
Auteursrechten : CegeSoma
Originele legende : Secretaris-generaal Romsée. [censure photographique]
Maatregelen
Op 4 april 1941 wordt Gerard Romsée benoemd tot secretaris-generaal van Binnenlandse Zaken. Hij bouwt een politiek kabinet uit, met leden van het VNV en Rex, los van de reguliere administratieve diensten. Romsée start een hervorming van het lokale bestuur en van de rijkswacht en gemeentepolitie. Onder zijn leiding wordt Binnenlandse Zaken het belangrijkste collaborerende ministerie. Een echte centrale controle, zoals Romsée wil, kan in de praktijk niet worden waargemaakt.

Collectie : Sipho
Auteursrechten : CegeSoma
Originele legende : Centre d'instruction de Vottem du corps de gendarmerie. Centre d'instruction de Vottem du corps de gendarme d'élite. Il a été crée deux centres d'instruction, l'un flamand, l'autre wallon, où des hommes spécialement choisis, reçoivent une instruction très sévère. A côté d'un entrainement physique, très poussé, les hommes reçoivent aussi des cours théoriques. (censure photographique) (Frei gegeben durch zensur).

Collectie : Belgapress
Auteursrechten : Rechten voorbehouden
Originele legende : [censure photographique]

Collectie : Sipho
Auteursrechten : CegeSoma
Originele legende : La quête pour le Secours d'Hiver. Sur les marches de la Bourse un tapis a été étendu pour que chacun y dépose son obole. (Frei gegeben durch zensur)

Collectie : Sipho
Auteursrechten : CegeSoma
Originele legende : Collecte effectuée à Bruxelles par le Secours d'Hiver allemand (Frei gegeben durch zensur)
Bibliografie
Wouters, Nico. De Führerstaat: Overheid En Collaboratie in België (1940-1944). Tielt: Lannoo, 2006.
Wouters, Nico. “Bestuur En Aanpassing.” In Knack Historia: België 40-45, edited by Bruno De Wever, Helen Grevers, Rudi Van Doorslaer, and Julia Zurné, 38–45. Roeselaere: Roularta Media Group, 2015.
Verhoeyen, Étienne. Belgie Bezet 1940-1944: Een Synthese. Brussel: BRTN, 1993.