België in oorlog / Artikels

(Ober)Feldkommandantur

Thema - Justitie

Auteur : Zurné Jan Julia (Instelling : CegeSoma)

De Feldkommandanturen en Oberfeldkommandanturen zijn (net als de Kreis- en Ortskommandanturen) lokale bezettingsadministraties die het beleid van de centrale bezettingsmacht uitvoeren. De eerste twee zijn bevoegd op provinciaal niveau, de laatste twee houden toezicht op één of meer arrondissementen. De Kommandanturen onderhouden contact met de lokale Belgische autoriteiten en zijn verantwoordelijk voor de ordehandhaving, waarvoor ze een beroep kunnen doen op de Feldgendarmerie.

Rechtspraak

De Feldkommandanturen en Oberfeldkommandanturen hebben hun eigen krijgsraden die tegen de bezetter gerichte misdrijven bestraffen. Lang niet alle opgepakte verzetsmensen moeten overigens voor zo’n krijgsraad verschijnen. De bezettingsmacht kan hen ook op allerlei andere manieren bestraffen, zonder dat daar een proces aan vooraf gaat.

De Kommandanturen mogen zonder tussenkomst van de krijgsraad straffen uitdelen voor minder zware feiten, bijvoorbeeld als mensen het nalaten hun ramen te verduisteren of ze zich na de avondklok nog op straat bevinden.

Bibliografie

Roden, Dimitri. “"In Naam van Het Duitse Volk!” Het Duitse Krijgsgerecht En de Openbare Orde in Bezet België (1940-1944).” Ph.D. Thesis, Universiteit Gent, 2015.

Weber, Wolfram. Die Innere Sicherheit Im Besetzten Belgien Und Nordfrankreich 1940-1944. Düsseldorf: Droste Verlag, 1978.


Meer weten...

28451 Artikels Feldgendarmerie Zurné Jan Julia
12693 Artikels Duitse politie Debruyne Emmanuel
Deze pagina citeren
(Ober)Feldkommandantur
Auteur : Zurné Jan Julia (Instelling : CegeSoma)
https://www.belgiumwwii.be/nl/belgie-in-oorlog/artikels/ober-feldkommandantur.html