België in oorlog / Artikels

Feldgendarmerie

Thema - Justitie

Auteur : Zurné Jan Julia (Instelling : CegeSoma)

De Feldgendarmerie is een Duitse militaire politie die de discipline en veiligheid van de bezettingstroepen waarborgt en toeziet op de naleving van door de Militärverwaltung opgelegde verordeningen. In opdracht van een Kommandantur kan de politiedienst personen arresteren. Ze kan ook ingrijpen bij verstoringen van de openbare orde. Dat gebeurt bijvoorbeeld op 11 november 1940 als in Brussel duizenden mensen zich verzamelen bij het graf van de onbekende soldaat. Wanneer er relletjes uitbreken en de betogers  leden van het Duitse leger uitschelden, pakt de Feldgendarmerie enkele van hen op.

De Feldgendarmerie werkt ook mee aan de bestrijding van de zwarte markt en, tijdens de tweede helft van de bezetting, aan het oppakken van Joden en werkweigeraars. De leden van de Feldgendarmerie dragen als onderdeel van hun uniform een metalen plaat aan een ketting. Omdat de politiedienst onderbemand is (de Feldgendarmerie beschikt in heel België over ongeveer 1000 medewerkers), worden collaborateurs en Rijksduitsers ingezet als Hilfsgendarmerie.

Bibliografie

Jacquemyns, Herwig. Een Bezet Land. Antwerpen: Pelckmans, 1991.

Roden, Dimitri. “"In Naam van Het Duitse Volk!” Het Duitse Krijgsgerecht En de Openbare Orde in Bezet België (1940-1944).” Ph.D. Thesis, Universiteit Gent, 2015.

Weber, Wolfram. Die Innere Sicherheit Im Besetzten Belgien Und Nordfrankreich 1940-1944. Düsseldorf: Droste Verlag, 1978.


Meer weten...

12693 Artikels Duitse politie Debruyne Emmanuel
165130 Artikels Duitse Repressie Roden Dimitri
274264 Artikels (Ober)Feldkommandantur Zurné Jan Julia
Deze pagina citeren
Feldgendarmerie
Auteur : Zurné Jan Julia (Instelling : CegeSoma)
https://www.belgiumwwii.be/nl/belgie-in-oorlog/artikels/feldgendarmerie.html