Het onderscheid “Wehrmachtsangehörige – Wehrmachtsgefolge” is het resultaat van de sterk gemilitariseerde nazi-samenleving.
Wehrmachtsangehörige
Onder Wehrmachtsangehörige verstaat de bezetter alle militairen of gemobiliseerde burgers die dienen in de rangen van de Duitse strijdkrachten (Wehrmacht). Zij hebben een eed van trouw gezworen aan de Führer, vallen onder de bepalingen van het Duits militair strafrecht en dragen het uniform van de Duitse land-, zee- of luchtmacht.

Auteursrechten : Rechten voorbehouden
Originele legende : GFP Bruxelles (Gruppe 530 - Heer) : Ehling, [1945-...].
Wehrmachtsgefolge
Organisaties en formaties daarentegen die geen deel uitmaken van de Wehrmacht maar er wel nauw mee samenwerken, behoren tot de ‘Wehrmachtsgefolge’. Voorbeelden van dergelijke organisaties die vaak het spoor van de Wehrmacht kiezen en hiermee ook onder de bepalingen van het Duits militair strafrecht vallen, zijn de Reichsarbeitsdienst, het Nationalsozialistisches Kraftfahrkorps (NSKK) of het Deutsches Rotes Kreuz. In bezet België behoort ook het personeel van collaborerende (para)militaire organisaties zoals de Vlaamse Fabriekswacht of deVlaamse/Waalse Wacht tot hun integratie in de Wehrmacht tot de Wehrmachtsgefolge.

Collectie : Belgapress
Auteursrechten : CegeSoma
Originele legende : Zonder originele legende

Auteursrechten : CegeSoma
Originele legende : Défilé de la garde wallonne

Collectie : Belgapress
Auteursrechten : CegeSoma
Originele legende : Enkele typen van soldaten van het derde kontingent soldaten van de Vlaamse Wacht.

Collectie : Sipho
Auteursrechten : CegeSoma
Originele legende : Instruction des volontaires de la NSKK dans des centres des environs de Bruxelles. [12/5/1944] [Frei gegeben durch zensur]

Collectie : Sipho
Auteursrechten : CegeSoma
Originele legende : Instruction des volontaires de la NSKK dans des centres des environs de Bruxelles. [Frei gegeben durch zensur]
Bibliografie
Roden, Dimitri. « "In naam van het Duitse volk!” Het Duitse krijgsgerecht en de openbare orde in bezet België (1940-1944) ». Ph.D. Thesis, Universiteit Gent, 2015.
Roden, Dimitri. « Van aanhouding tot strafuitvoering. De werking van het Duitse gerechtelijke apparaat in bezet België en Noord‑Frankrijk (1940-1944) ». Cahiers d’Histoire du Temps Présent/Bijdragen tot de Eigentijdse Geschiedenis 22 (2010): 113‑60.