België in oorlog / Persoonlijkheden

Colin Paul

Thema - Collaboratie

Auteur : Colignon Alain (Instelling : CegeSoma)

Paul Collin (1895-1943) maakt zijn studies niet af, alhoewel hij van ‘goede huize’ is. Hij is tijdens de Eerste Wereldoorlog aanhanger van Romain Rolland, beweegt zich in Brussel in pacifistische kringen en aarzelt niet om Duitse intellectuelen in uniform te frequenteren. Na de wapenstilstand, zet hij zijn eerste stappen in de journalistiek en de kunstkritiek. Hij leidt het tijdschrift L’Art Libre en helpt het blad Europe opzetten. Hij definieert zichzelf als absoluut progressief, zet zich af in Allemagne 1919-1921 (1923) tegen de geallieerden terwijl hij regelmatig kritiek uit op de nationalisten van La Nation Belge.

De weg van Damas

Eind van de jaren twintig wordt hij zich bewust van de weerslag van de revolutionaire golf en verzoent hij zich met La Nation Belge. Hij sluit zich aan bij de patriottische waarden in Belgique, carrefour de l’Occident (1933). Nadat hij “La nouvelle Société d’Edition” gesticht heeft, lanceert hij in 1934 het politiek literaire weekblad Cassandre, een eerder rechts tijdschrift. Tijdens de jaren dertig, neemt hij ultra-neutrale standpunten in, waardoor hij als verdachte in mei 1940 in de gevangenis belandt.

bab3038_les-ducs-de-bourgogne_p-colin_voorblad
Instelling : CegeSoma
Oorspronkelijke legende : Zonder originele legende

Van het ‘Westers fascisme’ naar het nazisme

Tijdens de bezetting profileert hij zich zonder complexen als pleitbezorger van de intellectuele collaboratie. Hij sticht en leidt Le Nouveau Journal(oktober 1941), het dagblad van het Westers fascisme dat hij vanaf dan wil promoten. Hij is auteur van het opgemerkte boek Les Ducs de Bourgogne (1941). Wanneer hij zich op gelijke lijn stelt van de collaboratie, levert hem dat het voorzitterschap op van de zeer corporatistische “Vereniging van Belgische Journalisten” (maart 1942). Hij wordt door het communistische verzet vermoord op 14 april 1943.

10757
Instelling : CegeSoma
Collectie : Sipho
Auteursrecht : CegeSoma
Oorspronkelijke legende : De begrafenis van de heren Paul Colin et Gaston Bekeman vondt plaats op 17 april in Brussel. In de Marmerzaal van het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel, ging een plechtige herdenking door, op initiatief van het legioen en van het politieke comité Rex. (18/4/1943) (Frei gegeben durch zensur)
Webcaptie : Begrafenis van Paul Collin op 18 april 1943. Deze pro-Duitse journalist, werd vermoord door de weerstand. Hij werd daarna door de collaborateurs als martelaar beschouwd. De daders van de aanslag (Arnaud Fraiteur – Maurice Raskin – André Bertulot) werden opgehangen.

Bibliografie

Avermaete, Roger. “Paul Colin.” Biographie Nationale, n.d.

Hubin, Christian. “Les Débuts de Cassandre (Décembre 1934-Décembre 1936). Essai d’analyse Du Contenu.” MA Thesis, Université catholique de Louvain, 1980.

Meer weten...

30586 Artikels Nouveau Journal Colignon Alain
130181 Artikels Collaboratiepers 1940-1944. Colignon Alain
96836 Artikels Intellectuele collaboratie in België Colignon Alain
10757 Artikels Formations B Plisnier Flore
Deze pagina citeren
Colin Paul
Auteur : Colignon Alain (Instelling : CegeSoma)
https://www.belgiumwwii.be/nl/belgie-in-oorlog/persoonlijkheden/colin-paul.html