België in oorlog / Persoonlijkheden

Gilissen Jean-Joseph, John genoemd

Thema - Justitie - Collaboratie

Auteur : Campion Jonas (Instelling : UCL-CHDJ)

Carrière

John Gilissen (1912-1988) is een jurist, historicus, magistraat en professor aan een Belgische universiteit. In 1935 wordt hij benoemd tot advocaat, in 1938 tot professor aan de Université Libre de Bruxelles (ULB). In hetzelfde jaar volgt zijn benoeming als substituut van de procureur des Konings van Brussel. In de herfst van 1944 werkt hij als kabinetsmedewerker van de minister van Landsverdediging en in 1945 wordt hij substituut van de auditeur-generaal. Hij speelt een rol in het opstellen van het beleid voor de strafbepaling bij de repressie. Hij is ook verantwoordelijk voor de Onderzoeksdienst van het ministerie van landsverdediging. Deze dienst voert het administratief opsporingsonderzoek uit ten laste van soldaten en rijkswachters, nog voor ze voor de zuiveringscommissies verschijnen.

Onderzoeker van de repressie

Gilissen houdt zich bezig met de repressie van het incivisme, maar hij analyseert het ook. Ook al is de repressie nog aan de gang, toch publiceert hij vanaf 1951 in het ‘Revue de droit pénal et de criminologie’ een statistische studie. Alhoewel het een pro-domo pleidooi is voor een soms gecontesteerde institutie, blijft deze studie het referentiepunt door de kwaliteit van de gegevens die ze samenbrengt.

Hij brengt tenslotte het belangrijkste deel van zijn carrière door bij de militaire rechtbanken, en wordt er auditeur-generaal in 1965. Hij heeft verschillende studies gepubliceerd over het recht en de geschiedenis van de militaire rechtspraak.

Bibliografie

Gilissen, John. “Etude Statistique Sur La Répression de l’incivisme.” Revue de Droit Pénal et de Criminologie 31, no. 5 (1951): 513–628.

Godding, Philippe. “John Gilissen.” Nouvelle Biographie Nationale. Bruxelles: Académie Royale des sciences, des lettres et des beaux-arts, 1997.

Vanderlinden, Jacques. “John Gilissen.” Journal of Legal History 10, no. 3 (1989): 263–64.


Meer weten...

163792 Artikels Krijgsauditoraat - repressie Campion Jonas
Deze pagina citeren
Gilissen Jean-Joseph, John genoemd
Auteur : Campion Jonas (Instelling : UCL-CHDJ)
https://www.belgiumwwii.be/nl/belgie-in-oorlog/persoonlijkheden/gilissen-jean-joseph-john-genoemd.html