België in oorlog / Persoonlijkheden

Kessels Willy

Thema - Collaboratie

Auteur : Andries Pool (Instelling : AICA-BVK)

Willy Kessels (1898-1974) wordt vandaag beschouwd als de belangrijkste vertegenwoordiger van de modernistische fotografie in België op grond van een oeuvre dat ontstond tussen 1929 en 1940. Maar over deze roem hangt de schaduw van een controverse over de politieke keuzes van de kunstenaar.

Een bochtig parcours

In het begin van zijn loopbaan is Kessels betrokken bij enkele projecten met linkse signatuur. Zo verzorgt hij in 1933 de set-fotografie voor “Misère au Borinage”, een film van Henri Storck en Joris Ivens. In 1935 sluit hij echter vriendschap met Joris Van Severen. Kessels maakt foto- en filmreportages over de activiteiten van het Verdinaso en is ook auteur van het iconische portret van zijn leider. Maar foto’s van Kessels worden ook gebruikt in verkiezingsdrukwerk van Paul Van Zeeland én van Rex.

Tijdens WO II blijft Kessels actief als fotograaf, maar het modernisme laat hij nu achter zich. Hij maakt portretten van kopstukken van de collaboratie. Hij trekt ook geregeld naar zijn geboortestreek, het Scheldeland, en beoefent er een neoromantische Heimat­-fotografie. Die raakt vooral bekend door enkele fotoboeken waarvan de eerste nog tijdens de oorlog verschijnen. In Vlaams-nationalistische middens worden ze geprezen omwille van hun ‘volkseigen’ karakter.

Veroordeling en herneming van zijn activiteiten

Na de oorlog wordt Kessels gearresteerd op beschuldiging van collaboratie. Het oorspronkelijke vonnis (tien jaar hechtenis) wordt op 13 juni 1947 in beroep teruggebracht tot vier jaar. Na zijn vrijlating kan Kessels zijn activiteiten gedeeltelijk hervatten, mede met steun van trouwe vrienden, waaronder ex-Verdinaso leden Frantz Van Dorpe en Bert Peleman.

Bibliografie

Naeyer, Christine de. W. Kessels. Charleroi: Musée de la Photographie, 1996.

Eelbode, Eric, et Catherine Robberechts. Geheugenverlies: verantwoordelijkheid en collaboratie: Willy Kessels, fotograaf. Brussel: Paleis voor Schone Kunsten, Vereniging voor Tentoonstellingen, 1998.

Eelbode, Erik. Amnésie : responsabilité et collaboration. Willy Kessels, photographe. Bruxelles: Société des expositions du Palais des beaux-arts de Bruxelles, 1997.

Andries, Pool. Willy Kessels : fotografie 1930-1960. Antwerpen: FoMu, 2010.


Meer weten...

8365 Artikels artistieke collaboratie Devillez Virginie
Deze pagina citeren
Kessels Willy
Auteur : Andries Pool (Instelling : AICA-BVK)
https://www.belgiumwwii.be/nl/belgie-in-oorlog/persoonlijkheden/kessels-willy.html