België in oorlog / Persoonlijkheden

Poulet Robert

Thema - Collaboratie

Auteur : Aron Paul (Instelling : ULB)

Robert Poulet (1893-1989) is de directeur van de Nouveau Journal, een collaboratiekrant die zich volledig achter de Nieuwe Orde schaart. Hij rechtvaardigt dit engagement vanuit zijn trouw aan Leopold III. Na de bevrijding wordt hij ter dood veroordeeld, maar na vijf jaar hechtenis op vrije voeten gesteld. In ballingschap in Parijs zal hij als journalist de functie van raadgever vervullen binnen de uitgeverij Plon, maar ook meewerken aan bladen als Écrits de Paris en Rivarol. Tot aan zijn dood schrijft hij ook ontelbare columns voor het satirische blad Pan en dit onder het pseudoniem ‘Pangloss’.

32554
Instelling : CegeSoma
Auteursrecht : Rechten voorbehouden
Oorspronkelijke legende : Zonder originele legende

Als non-conformistische katholieke schrijver en essayist heeft hij nooit een geheim gemaakt van zijn politieke engagement (La révolution est à droite, Paris, Denoël, 1934), maar dit mag zijn belangrijk literair œuvre niet in de schaduw stellen (Handji, 1931), dat hoofdzakelijk verwant is aan het ‘magisch realisme’.

Robert Poulet geldt als de verzinnebeelding van de collaboratiepers in België en blijft in die zin tot vandaag bijzonder controversieel.

ARA2_moreel_dossier_Poulet_Robert
Instelling : AGR
Auteursrecht : Droits réservés
Oorspronkelijke legende : Zonder originele legende

Bibliografie

Aron, Paul, and Cécile Vanderpelen-Diagre. Vérités et Mensonges de La Collaboration : Trois Écrivains Racontent “Leur” Guerre (Raymond De Becker, Félicien Marceau, Robert Poulet). Bruxelles: Labor, 2006.


Meer weten...

130181 Artikels Collaboratiepers 1940-1944. Colignon Alain
30586 Artikels Nouveau Journal Colignon Alain
96836 Artikels Intellectuele collaboratie in België Colignon Alain
Deze pagina citeren
Poulet Robert
Auteur : Aron Paul (Instelling : ULB)
https://www.belgiumwwii.be/nl/belgie-in-oorlog/persoonlijkheden/poulet-robert.html