België in oorlog / Persoonlijkheden

Rouleau Fernand

Thema - Collaboratie

Auteur : Plisnier Flore (Instelling : ARA)

Fernand Rouleau (1904-1984) is een welgesteld ingenieur die zich in de zomer van 1940 bij Rex aansluit. Zijn politieke activiteiten vóór de bezetting blijven tot nu toe nog heel vaag. Volgens sommigen een communist, bevindt Fernand Rouleau zich in Spanje tijdens de Spaanse Burgeroorlog, waarvan hij later beweert dat hij er gevochten heeft aan de zijde van de nationalisten van Franco.

Een steile opmars

Al snel wordt Rouleau de persoonlijke raadgever van de rexistische voorman, Leon Degrelle, die onder de indruk is van zijn perfecte kennis van zowel de Duitse taal als de structuren van het naziregime.  De steile opmars van Rouleau binnen de rexistische hiërarchie zal zich verder doorzetten. Zo komt hij aan het hoofd van de generale staf van Rex en wordt de onbetwiste tweede in rang, die de teugels overneemt van Degrelle wanneer die zich in het buitenland bevindt.   

90714
Instelling : CegeSoma
Collectie : Sipho
Auteursrecht : CegeSoma
Oorspronkelijke legende : Grande conférence de presse.L'officier d'une unité française des Waffen SS Untersturmführer Rouleau, annonce au représentant de la Presse la création des SS Français. Pendant la conférence, au centre le SS Untersturmführer Rouleau, à ses côtés le SS Hauptsturmführer Sievers et le Lieutenant Schulz. Photo LAPI. 13126 6/8/43 [Agence L.A.P.I.] [Sipho] [Autorisé pour la publication sous réserve de rappel ultérieur. Censure photographique - 12.8.43]

Van raadgever tot verschoppeling

Als vurig pleitbezorger van een verregaande collaboratie, onderhoudt hij uitstekende banden met de bezetter; wat overigens tot spanningen leidt binnen de rexistische beweging. Hij geniet echter de steun van Degrelle, al zal hun verhouding, vanaf de oprichting van het Waals Legioen, ietwat vertroebeld raken.

Rouleau beschouwt zichzelf als de leider ad interim van het Legioen en wil het gebruiken om zijn machtsbasis verder uit te bouwen.  De plotse beslissing van Léon Degrelle om zich voluit te engageren binnen het Legioen zal zijn plannen echter dwarsbomen. Door middel van intriges proberen beiden hun greep op Rex en het Legioen te behouden. De rexistische leider beschuldigt Rouleau uiteindelijk van het complotteren tegen hem en hij wordt uit de rangen van de partij uitgesloten.

Het verdere vervolg van de oorlog maakt hij deel uit van de Sicherheitsdienst in Parijs en nadien Tunis, en ook van de SS. Hij slaagt erin de vlucht te nemen naar Spanje en wordt er chemisch ingenieur in 1946. 

21114
Instelling : CegeSoma
Auteursrecht : Rechten voorbehouden
Oorspronkelijke legende : 1. Rouleau - 2. Degrelle.

Bibliografie

De Bruyne, Eddy. Encyclopédie de l’Occupation, de la Collaboration et de l’Ordre nouveau en Belgique francophone (1940-1945). La-Roche-en-Ardenne: Cercle d’histoire et d’archéologie Segnia, 2016.

Conway, Martin, Marc Efratas, Alain Dantoing, and José Gotovitch. Degrelle : Les Années de Collaboration : 1940-1944 : Le Rexisme de Guerre. Ottignies: Quorum, 1994.


Meer weten...

274125 Artikels Waals Legioen Plisnier Flore
165211 Artikels Militaire collaboratie De Wever Bruno
283554 Artikels Rex Conway Martin
Deze pagina citeren
Rouleau Fernand
Auteur : Plisnier Flore (Instelling : ARA)
https://www.belgiumwwii.be/nl/belgie-in-oorlog/persoonlijkheden/rouleau-fernand.html