België in oorlog / Persoonlijkheden

Vermeire Jean

Thema - Collaboratie

Auteur : Plisnier Flore (Instelling : ARA)

Jean Vermeire (1918-2009) is journalist bij de krant XXe siècle. Daarnaast tekent hij ook karikaturen voor Pays Réel magazine, maar hij stapt op wanneer Léon Degrelle in 1936 breekt met de Katholieke Partij. In 1940 gaat hij er echter opnieuw aan de slag en verzorgt er de ‘Chronique des tribunaux’ (Rechtskroniek). Vervolgens wordt hij oorlogscorrespondent voor het Waals Legioen, dat hij vervoegt met de graad van luitenant. In 1942 keert hij terug naar België om er een propaganda en aanwervingscampagne te lanceren voor deze eenheid.

Vertegenwoordiger in Berlijn

In 1943 wordt Jean Vermeire een vertrouweling van Léon Degrelle en zijn persoonlijk vertegenwoordiger in Berlijn. Hij ijvert voor een goede verstandhouding tussen de Rex-leider en de SS-autoriteiten. In januari 1944 plaatst Léon Degrelle hem aan het hoofd van de Deutsch-Wallonische Arbeitsgemeinschaft (DEWAG). Een organisatie die onder meer instaat voor hulp en bijstand aan Waalse arbeiders in Duitsland. Met deze benoeming beoogt Degrelle op de eerste plaats de lancering van een heuse aanwervingscampagne onder de Waalse arbeiders van het Reich voor het Waals Legioen dat intussen is ingelijfd door de Waffen-SS.

7252
Instelling : CegeSoma
Collectie : Belgapress
Auteursrecht : CegeSoma
Oorspronkelijke legende : "Le départ du 4e contingent de la ""Légion Wallonie"". Au cours de la cérémonie à la Grand'Place, le chef. ai. du mouvement rexiste V. Matthys prononce son allocution. A sa droite, se tiennent deux délégués de la Wehrmacht. A sa gauche, le lieutenant Vermeire, qui conduira les nouveaux légionnaires au front de l'Est. [censure photographique]"

Heimwee naar het Légion

Het einde van de oorlog betekent voor Jean Vermeire niet het einde van zijn avonturen als légionnaire. Zo stond hij aan de wieg van de VZW Les Bourguignons. Een organisatie van Waalse oostfrontstrijders van het Legioen die in 1978 werd opgericht. 

Bibliografie

Conway, Martin, Marc Efratas, Alain Dantoing, and José Gotovitch. Degrelle : Les Années de Collaboration : 1940-1944 : Le Rexisme de Guerre. Ottignies: Quorum, 1994.

De Bruyne, Eddy. Encyclopédie de l’Occupation, de la Collaboration et de l’Ordre nouveau en Belgique francophone (1940-1945). La-Roche-en-Ardenne: Cercle d’histoire et d’archéologie Segnia, 2016.

Meer weten...

165211 Artikels Militaire collaboratie De Wever Bruno
274125 Artikels Waals Legioen Plisnier Flore
23444 Artikels Oostfrontvrijwilligers Wouters Nico
Deze pagina citeren
Vermeire Jean
Auteur : Plisnier Flore (Instelling : ARA)
https://www.belgiumwwii.be/nl/belgie-in-oorlog/persoonlijkheden/vermeire-jean.html