België in oorlog / Artikels

Executie - Duitse justitie

Thema - Justitie

Auteur : Roden Dimitri (Instelling : KMS)

Over de hele oorlog beschouwd kan de bezetter zijn doodstraffen op drie manieren laten voltrekken: met de kogel, met de guillotine of met de strop.

Met de Kogel en met de Guillotine

 Veruit de belangrijkste methode is het fusilleren: minstens 900 terdoodveroordeelden uit België en Noord-Frankrijk verschijnen in bezet gebied voor het vuurpeloton. Uitzondering op de regel zijn ter dood veroordeelde vrouwen: voor hen voorziet de Duitse wetgever de dood door onthoofding (Enthaupten), een straf die in principe alleen in het Duitse Rijk wordt voltrokken. Een terechtstelling in bezet gebied zou de vrouwen tot martelaren kunnen maken, iets wat de bezetter kost wat kost wil voorkomen.

96196.jpg
Instelling : CegeSoma
Collectie : Algoet
Auteursrecht : Algoet
Oorspronkelijke legende : Zichten van Wolfenbüttel
Webcaptie : Guillotine in het kamp Wolfenbüttel waar verzetsstijdster Marguerite Bervoets geëxecuteerd werd op 7 augustus 1944. Ze werd in 1942 voor spionage veroordeeld. Door de toepassing van het decreet Nacht und Nebel werd ze naar Duitsland overgebracht. Verzetsleden werden systematisch naar Duitse gevangenissen gestuurd, zonder dat de families op de hoogte gebracht werden.

Met de strop

De dood met de strop tot slot wordt geregeld door artikel 13 van het strafwetboek voor het Duitse Rijk uit 1871. De wetgever voorziet deze executiemethode voor burgers die de openbare veiligheid in gedrang hebben gebracht. In bezet België en Noord-Frankrijk laat de bezetter vooral verzetslui ophangen die zelf als dader betrokken zijn bij aanslagen tegen de Duitse Wehrmacht. Tussen mei 1943 en april 1944 belanden in totaal 50 verzetslui aan de galg: 23 in het fort van Breendonk, 17 in het kamp van Vught.

Bibliografie

Roden, Dimitri. “"In Naam van Het Duitse Volk!” Het Duitse Krijgsgerecht En de Openbare Orde in Bezet België (1940-1944).” Ph.D. Thesis, Universiteit Gent, 2015.

Roden, Dimitri. “Van Aanhouding Tot Strafuitvoering. De Werking van Het Duitse Gerechtelijke Apparaat in Bezet België En Noord‑Frankrijk (1940-1944).” Cahiers d’Histoire Du Temps Présent/Bijdragen Tot de Eigentijdse Geschiedenis 22 (2010): 113–60.


Meer weten...

165130 Artikels Duitse Repressie Roden Dimitri
268394 Artikels Doodstraf - Duitse justitie Roden Dimitri
Deze pagina citeren
Executie - Duitse justitie
Auteur : Roden Dimitri (Instelling : KMS)
https://www.belgiumwwii.be/nl/belgie-in-oorlog/artikels/executie-duitse-justitie.html