België in oorlog / Artikels

Doodstraf - Duitse justitie

Thema - Justitie

Auteur : Roden Dimitri (Instelling : KMS)

In de nationaalsocialistische rechtsopvatting neemt de doodstraf een belangrijke plaats in. De voltrekking van doodvonnissen biedt de nazi’s niet alleen de mogelijkheid om zich op een schijnbaar legitieme manier van alle ‘onverbeterlijke elementen’ in de samenleving te ontdoen, maar geeft hen ook de mogelijkheid om potentiële daders af te schrikken.

In bezet België en Noord-Frankrijk spreken de krijgsraden meer dan 1.200 doodvonnissen uit, waarvan de bezetter er minstens 900 laat voltrekken. De meeste veroordeelden zijn burgers die schuldig bevonden zijn aan verzetsdaden zoals spionage, sabotage of gewelddaden tegen de Wehrmacht. Anderen hebben de doodstraf gekregen voor gemeenrechtelijke feiten zoals het vervalsen van rantsoenzegels of diefstal van militaire goederen. 

Bibliografie

Roden, Dimitri. “"In Naam van Het Duitse Volk!” Het Duitse Krijgsgerecht En de Openbare Orde in Bezet België (1940-1944).” Ph.D. Thesis, Universiteit Gent, 2015.

Roden, Dimitri. “Van Aanhouding Tot Strafuitvoering. De Werking van Het Duitse Gerechtelijke Apparaat in Bezet België En Noord‑Frankrijk (1940-1944).” Cahiers d’Histoire Du Temps Présent/Bijdragen Tot de Eigentijdse Geschiedenis 22 (2010): 113–60.


Meer weten...

165130 Artikels Duitse Repressie Roden Dimitri
96196.jpg Artikels Executie - Duitse justitie Roden Dimitri
Deze pagina citeren
Doodstraf - Duitse justitie
Auteur : Roden Dimitri (Instelling : KMS)
https://www.belgiumwwii.be/nl/belgie-in-oorlog/artikels/doodstraf-duitse-justitie.html