België in oorlog / Artikels

Département Sécurité et Information (DSI)

Thema - Collaboratie

Auteur : Balace Francis (Instelling : ULG)

Het Département Sécurité et Information (DSI), bijgenaamd de ‘Gestapo van Rex’, is oorspronkelijk een intern politieorgaan van de partij. Het wordt opgericht op het ogenblik dat de Duitse oorlogskansen keren, in maart 1943, en wordt toevertrouwd aan Charles Lambinon alias ‘Dumoulin’. Aanvankelijk moet het rexistische militanten beschermen tegen eventuele aanslagen. 

Een relatie van wederkerigheid

In een eerste fase telt het DSI slechts 78 leden en beschikt het over weinig middelen en zelfs amper wapens. Lambinon zal gaandeweg verschillende kleine groepjes ‘recupereren’, die onder het mom van zelfverdediging, politieke tegenstanders, verzetslui, Joden en werkweigeraars identificeren. De betrokkenen worden van hun bezittingen beroofd of aan de praat gebracht alvorens ze over te leveren aan de Duitse instanties (Sipo-SDGeheime Feldpolizei, Feldgendarmerie). Afhankelijk van de plaats en de persoonlijke contacten zijn de relaties met de bezetter eerder goed of slecht. Geleidelijk zullen ze zelfs innig worden en steunen op ‘wederkerigheid’ : wapendracht in ruil voor arrestaties en acties tegen het ondergronds verzet. 

Verschillende 'brigades'

Het DSI is georganiseerd in relatief kleine ‘brigades’.

Waaronder onder meer Brigade A (La Louvière), een voortzetting van de Bande Duquesne. Bestaande uit slechts een twintigtal leden, heeft ze 307 doden en vermisten op haar geweten. De Brigade Z, met zetel op het Rouppeplein in Brussel, is bevoegd voor de ‘contraterreur’ en dit in nauwe samenwerking met de Dienststelle Jungclaus versterkt door andere brigades. Om de oorlogskas te spekken, plundert de Brigade Z, op 30 augustus 1944, verschillende Brusselse juwelierszaken en vermoordt ze de zaakvoerders. 

Bibliografie

De Jonghe, Albert. “La Lutte Himmler-Reeder Pour La Nomination d’un HSSPF à Bruxelles.” Cahiers d’Histoire de La Seconde Guerre Mondiale, 1984.

Maes, Philippe. Brigade A, Bande Duquesne : Quinze Mois de Terreur Policière Sur Le Centre. Vol. 13. Houdeng-Aimeries Houdeng-Goegnies Centre de recherches et de documentation régionales Présence et action culturelles. Section de Houdeng-Aimeries, 1993.

Conway, Martin. “Le Rexisme de 1940 à 1944 : Degrelle et Les Autres.” Cahiers-Bijdragen / Uitgegeven Door Navorsings- En Studiecentrum Voor de Geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, Centre de Recherches et d’Etudes Historiques de La Seconde Guerre Mondiale, no. 10 (1986): 5–55.


Meer weten...

283554 Artikels Rex Conway Martin
278733 Artikels Formations de Combat Plisnier Flore
278733 Artikels Gewapende bendes Plisnier Flore
165211 Artikels Militaire collaboratie De Wever Bruno
Deze pagina citeren
Département Sécurité et Information (DSI)
Auteur : Balace Francis (Instelling : ULG)
https://www.belgiumwwii.be/nl/belgie-in-oorlog/artikels/departement-securite-et-information-dsi.html