Frédéric Eickhoff (1903-1970) was een advocaat bij het Brusselse hof van beroep die tijdens de oorlog Belgen verdedigde voor Duitse krijgsraden.
Op 10 mei 1940 beslist de bezettingsmacht dat het Duitse stafrecht van kracht is in bezet België. Dat betekent dat iedereen die de belangen van de Wehrmacht schaadt, voor een Duits krijgsgerecht moet verschijnen. Enkele tientallen Belgische advocaten krijgen de toelating om voor die krijgsgerechten gedaagde landgenoten bij te staan.
Frédéric (Freddy) Eickhoff, advocaat bij het Brusselse hof van beroep, is één van die juristen. Tijdens de bezettingsjaren verdedigt hij met zijn medewerkers zo’n 2500 verdachten. De rechtszaken en voorbereiding daarvan gaan heel anders in hun werk dan de Belgische advocaat gewend is. De Duitse autoriteiten laten vaak maar beperkt contact toe tussen de advocaat en zijn cliënt. Ook het onderzoeksdossier krijgt Eickhoff niet altijd te zien. Hij heeft kortom veel problemen om het recht op verdediging te garanderen.

Collectie : Archief van het gerechtelijk onderzoek tegen von falkenhausen en Reeder
Auteursrechten : CegeSoma
Originele legende : Brief van advocaat Fred. Eickhoff, 12/05/1943.

Instelling : CegeSoma / Rijksarchief
Collectie : Spronk
Auteursrechten : Spronk
Originele legende : Zonder originele legende
Weblegende : Het Justitiepaleis in Brussel (Poelaertplein) symboliseert met zijn monumentale architectuur en zijn imposante grootte, het belang van de Belgische rechterlijke macht. Het gebouw imponeert zelfs de Führer tijdens zijn doortocht door België in 1940.

Auteursrechten : Rechten voorbehouden
Originele legende : A. Fraiteur - M. Raskin - A. Bertulot.
Weblegende : Proces van Arnaud Fraiteur, Maurice Raskin en André Bertulot, die een aanslag pleegden tegen Paul Colin in april 1943. Dat proces wordt gebruikt door de Duitse propaganda. Voor de eerste en enige maal, wonen journalisten het proces bij. De foto’s, die ruim verspreid werden tonen aan dat elke vorm van geweld vanaf dan streng gestraft zal worden. Na een overhaast proces, worden de drie partizanen opgehangen.

Collectie : Actualit
Auteursrechten : CegeSoma
Originele legende : De gevangenis van Sint-Gillis in Brussel
Weblegende : Gang in de gevangenis van Sint-Gillis in 1939. Tijdens de oorlog blijft de gevangenis functioneren. Sommige afdelingen worden opgeëist door de Duitse bezetter om er bepaalde gevangenen in op te sluiten.
Bibliografie
Eickhoff, Freddy. “La Répression Nazie.” In Héros et Martys. 1940-45. Les Fusillés, 108–15. Bruxelles: Rosez, 1947.
Lohest, Cassian, and Gaston Kreit. La Défense Des Belges Devant Le Conseil de Guerre Allemand. Liège: Vaillant-Carmanne, 1945.
Roden, Dimitri. “"In Naam van Het Duitse Volk!” Het Duitse Krijgsgerecht En de Openbare Orde in Bezet België (1940-1944).” Ph.D. Thesis, Universiteit Gent, 2015.
Meer weten...